Peerelowskie domy kostki choć dzisiaj nie wyglądają zachęcająco mają spory potencjał. proste bryły pasują do dzisiejszych trendów w architekturze. Wystarczy je odnowić, wykorzystać lepszej jakości materiały i powstaje zupełnie inny budynek.

Adaptacja dotyczy pbudynku mieszkalnego, „kostki” wybudowanej w połowie lat sześćdziesiątych na potrzeby siedziby firmy. Obiekt posiada czysty układ funkcjonalny, który zaspokoił potrzeby nowego właściciela, stąd nie wprowadzano zasadniczych zmian konstrukcyjnych.

Celem projektu była zmiana wizerunku oraz uwypuklenie atutów istniejącej bryły budynku. Zastosowano żaluzje drewniane w naturalnym kolorze, które z biegiem czasu spatynują się na kolor szarosrebrny. Elewacje podzielono horyzontalnie w celu wyróżnienia piętra.

Budynek otrzymał elementy identyfikacyjne firmy. Istniejący ogród zaadaptowano na zielony parking z wykorzystaniem ażurowych kostek z tworzyw sztucznych. Projekt stworzyła katowicka Pracownia Projektowo-architektoniczna Dekop.


 

Tak budynek prezentował się przed renowacją.