W małej wiosce we wschodniej części Finlandii studio OOPEAA zrealizowało niesamowity projekt domu jednorodzinnego. Dom Riihi postawiony został w szczerym polu i jest doskonałym przykładem zrównoważonego oraz funkcjonalnego budynku.

Riihi wyróżnia na tle innych projektów również to, że składa się on z kilku budynków, z których każdy przeznaczony został do innego celu. Ułożone one zostały tak, by chronić dziedziniec przed zimnym, wiejącym w dół doliny wiatrem. Tworzy to idealny – jak na tamte warunki – mikroklimat. Jednocześnie, ich kształt przypomina tradycyjną fińską zabudowę gospodarstw wiejskich. W sumie na trzy budynki składają się: dom, pracownia oraz garaż.

Atutem budynku jest generowane przez niego niskie zużycie energii. Architekci zastosowali tutaj wiele ekologicznych rozwiązań. Całość wykonana jest z drewna natomiast dach pokryty został platerowanym aluminium. Projektanci nadali budynkowi taki kształt, który w ich mniemaniu pozwala odzwierciedlić otaczający zabudowę krajobraz.

Dom zaprojektowany został dla czteroosobowej rodziny. Zapewnia on zarówno sporą przestrzeń życiową dla dzieci jak i pracy artystycznej matki. Garaż oraz lobby są bardzo uproszczone, natomiast  strefa dzienna jest w pełni umeblowana i obłożona pięknym drewnem świerkowym, tworząc ciepłą i przytulną atmosferę.

Efektownie wygląda pomieszczenie pracowni, która ma wysokość dwóch kondygnacji. By nadać temu miejscu wizualnej lekkości architekci postanowili pomalować drewniane elementy na biało. Jak sami twierdzą: “w miejscach takich artysta nie może być rozpraszany, postanowiliśmy uprościć je jak tylko to możliwe”.

Skompresowane drewno jakim obłożony jest dom zapewnia doskonałą izolację pomiędzy ścianami i papierem, który został użyty do uszczelniania. Architektom udało się więc stworzyć miejsce, które jest niezależne od miejskiej sieci energetycznej. Dodatkowo by zapewnić optymalną temperaturę wnętrza dom wyposażono w aż cztery kominki, te ogrzewają również wodę. Co ciekawe nie zapomniano również o tradycji, jak przystało na Finlandię, w budynku znalazło się też miejsce na dwie sauny. Te z pewnością rozgrzeją mieszkańców w mroźne dni.