Dom letniskowy zbudowano na wyspie Texel w Holandii. Zaprojektowali go architekci z pracowni Orange Architects.

Budynek ma prostą formę i czytelny podział na funkcje. Architekci celowo nie dzielili przestrzeni ściankami, aby wyznaczyć strefy do życia poprzez umieszczenie w nich konkretnych atrybutów. Wypoczywając w letniskowym domku więcej czasu spędzamy we wspólnym gronie, dlatego projektanci ograniczyli strefy prywatne do minimum – w ciągu dnia domownicy korzystają z ogromnej, wspólnej przestrzeni. Letniskowy dom ma mocne przeszklenia, dzięki którym doskonale widać bujną przyrodę wyspy. Otwierając okna i drzwi można połączyć salon z tarasem i ogrodem.

Centralną część budynku stanowi swego rodzaju ogromny mebel. To wielofunkcyjna część, która skrywa toaletę i łazienkę. Od strony salonu „mebel” ten wyposażony jest we wszystkie elementy, których oczekujemy od funkcjonalnej kuchni. Tuż obok za drewnianym panelem umieszczono dwuosobowe łóżko. Widać to na zdjęciach i rysunku niżej.dom letniskowy

Na piętrze powstała mała sypialnia. Nie znajdziemy tu mebli, jedynie łóżko i teleskop, przez którą domownicy obserwują gwiazdy. Obserwacja nocnego nieba jest możliwa dzięki świetlikowi umieszczonemu w suficie. Czystość przestrzeni udało się osiągnąć dzięki sprytnemu ukryciu schowków w ścianach.

Dom jest budynkiem modułowym. Jego poszczególne fragmenty powstały w fabryce i na plac budowy przyjechały w kilku częściach. To znacznie skróciło proces budowy. W sumie powierzchnia budynku to 70 m kw.

Czytaj też: Domek letniskowy| Dom jednorodzinny | Ciekawostki | Drewno | whiteMAD na Instagramie

fot. Sebastian van Damme, źródło: Orange Architects