To jeden z ciekawszych projektów, które pokazywaliśmy. Ceglany dom został zaprojektowany tak, aby zmieniał swój wygląd. To w głównej mierze zasługa przemyślanej elewacji, na której słońce zostawia cień i sprawia, że dom wygląda inaczej w zależności od pory dnia.

Budynek zaprojektowali architekci z pracowni TOPROJEKT – Marek Wawrzyniak i Karol Wawrzyniak. Położony jest w miejscowości Rudy, na skraju rozległej, leśnej polany pomiędzy Gliwicami, Raciborzem i miastem Kędzierzyn-Koźle.

Dom zbudowany został na planie kwadratu. Wnętrze podzielone zostało na logiczne strefy funkcjonalne. Powstał nawet wewnętrzny dziedziniec, w którym umieszczono główne wejście.

Ściany domu zbudowano z cegieł odpadowych, które zostały zebrane w okolicznych cegielniach. Projektanci zaproponowali, by zastosować tu wariację wiązania krzyżowego, to znaczy dwie cegły położone obok siebie główkami na sztorc są po jednej stronie wypychane, a po drugiej wciskane w stosunku do lica ściany. To właśnie ten zabieg sprawił, że rzucany przez słońce cień zmienia jego wygląd. Dodatkowo architekci wzbogacili elewację o ażurowe elementy – w niektórych miejscach usunęli cegły. To właśnie tam ukryto otwory okienne.

Budynek walczy w konkursie o nagrodę Unii Europejskiej w dziedzinie architektury współczesnej im. Miesa van der Rohe 2019. W sumie w konkursie walczy aż 18 budynków z Polski. Pisaliśmy o tym tutaj. W 2015 r. główną nagrodę zdobył gmach Filharmonii w Szczecinie. Trzymamy kciuki za polską reprezentację! 

zdjęcia: Juliusz Sokołowski

źródło: materiały prasowe