Dom zbudowany został w miejscowości Litvinovice w Czechach. Zaprojektowali go architekci z pracowni Atelier 111 architekti.

Budynek powstał w dzielnicy domów jednorodzinnych. Projektanci mieli pole do popisu, bo wykorzystali dostępną działkę niemal w stu procentach. W efekcie powstał dom, którego powierzchnia wynosi 218 m kw. i spełnia jedno z podstawowych wymagań właścicieli – zachowanie poczucia prywatności.

Architekci zaplanowali układ pomieszczeń na planie litery T. Z czego z jednej strony zbudowano zaokrągloną ścianę odgradzającą mieszkańców od ulicy. Nie jest to ściana budynku, ale ogrodzenie, które jest integralną częścią struktury domu. W środku znalazło się wszystko, czego oczekiwali domownicy. Jest garaż, pomieszczenie gospodarcze, salon z jadalnią i aneksem kuchennym, kilka sypialni i pokój do pracy. W środku udało się zachować wysokość pomieszczeń wynoszącą cztery metry co zwiększa poczucie przestrzeni. Wzrok przyciągają ogromne okna w salonie, które wychodzą na ogród oraz kompaktowe łóżko, które swym wyglądem przypomina gigantyczny mebel. 

Budynek z zewnątrz jest ascetyczny. Architekci zaproponowali białą elewację, która łagodzi dość krzykliwą, sąsiednią zabudowę. Chłodne kolory królują również w środku. Zobaczcie sami!

zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com