Stary parking zmieni się w biurowiec z parkiem na dachu! 

Stary parking zwany przez mieszkańców Buenos Aires Playa Gigena zmieni się w nowoczesny biurowiec, na dachu którego powstanie ogólnodostępny park z widokiem na panoramę stolicy Argentyny. Plan przebudowy obiektu zaprojektowany został przez architektów z nowojorskiej pracowni ODA. 

Stary parking Playa Gigena od kilku lat nie pełni już funkcji parkingu. Pustostan nadal był jednak wykorzystywany przez mieszkańców, jak i osoby w kryzysie bezdomności. Stan ten postanowił zmienić nowy właściciel obiektu BSD Investments, który zaprosił do współpracy nowojorską pracownia ODA, przed którą postawił zadanie przeprojektowania starego parkingu na nowoczesny obiekt biurowy klasy A o nazwie Paseo Gigena.

“Mamy porzuconą betonową infrastrukturę, która w ogóle nie współgra z otoczeniem, ani nie jest użyteczna dla miasta jego mieszkańców wyjaśnia architekt i urbanista Álvaro García Resta, sekretarz ds. rozwoju miejskiego w rządzie miasta Buenos Aires.


W nowym obiekcie poza przestrzeniami biurowymi znajdą się lokale handlowe i usługowe. Na dachu zaplanowano ogólnodostępny park, przy którym powstaną restauracje i kawiarnie z widokiem na panoramę Buenos Aires.

Eran Chen, założyciel ODA twierdzi, żeprojekt jest doskonałym przykładem współpracy sektora prywatnego rządem w celu stworzenia prawdziwie unikalnej typologii, która przyniesie korzyści miastu i jego mieszkańcom nadchodzących dziesięcioleciach.

“Tego typu partnerstwa przyszłością. To ambitny projekt, wymagający odwagi i odważnego przywództwa na wszystkich frontach, ale kiedy zostanie ukończony, będziemy mieli park, który stanie się ikoną miasta i całkiem możliwe, że najfajniejszym biurowcem na południowej półkuli. Jeśli chcemy przywrócić ludzi do pracy, musimy myśleć w ten sposób.” -mówi Eran Chen, założyciel ODA

Zastany budynek zostanie częściowo rozebrany, a jego szkielet wzmocniony. Obiekt przez lata popadał w ruinę co doprowadziło do osłabienia konstrukcji nośnych. Ingerencja jest zatem konieczna. Pierwsze prace rozpoczęły się 28 lipca 2021 roku.



Projekt przewiduje wykorzystanie 80% oryginalnego szkieletu budynku w celu stworzenia budynku powierzchni prawie 15 000 metrów kwadratowych. Projekt będzie obejmował około 4000 metrów kwadratowych publicznych tarasów otwartych przestrzeni zielonych ze ścieżkami dla pieszych oraz parkingiem na 250 samochodów.

Czytaj też: Biurowiec | Zieleń | Miasto | Rośliny | Ekologia | whiteMAD na Instagramie

źródło: ODA
wizualizacje: ODA

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły