Świetlica sportowa w Żabieńcu to projekt, który brał udział w konkursie architektonicznym na opracowanie koncepcji budynku świetlicy sportowej wraz z zagospodarowaniem terenu w Żabieńcu, w gminie Piaseczno. Zwyciężyli w nim architekci z pracowni M.O.C. Publikujemy jednak projekt, który w konkursie zdobył honorowe wyróżnienie.

Projekt budynku świetlicy sportowej wraz z zagospodarowaniem terenu został stworzony przez Filipa Zielińskiego (FAV.Office) oraz Jakuba Wójtowicza (WojtowiczArchitecture) we współpracy z Grzegorzem Traczem. Jury zdecydowało się przyznać Wyróżnienia Honorowe, ze względu na wysoki poziom złożonych koncepcji konkursowych i zawarte w nich oryginalne rozwiązania.

Budynek świetlicy sportowej w Żabieńcu według koncepcji architektów ma być atrakcyjnym miejscem do spędzania wolnego czasu wśród mieszkańców. Celem jest nawiązywanie społecznych interakcji i zacieśnianie sąsiedzkich więzi. Projektanci podzielili projektowany teren na trzy części. Pierwszą jest ogólnodostępna polana rekreacyjna, która ze względu na swoje przeznaczenie oraz chęć zapewnienia łatwego dostępu jak największej liczbie mieszkańców zlokalizowana została w północnej części terenu. Kolejną strefą była przestrzeń boisk sportowych. Wykorzystując geometrię działki oraz układ istniejącego Orlika elementy takie jak trybuny czy boisko główne umieszczono przy południowej granicy opracowania. Powstałe w ten sposób dwie strefy zlokalizowane na przeciwległych krańcach działki wymagały zapewnienia przestrzeni spajającej – bufora, w którym dwie zderzające się funkcje będą mogły połączyć się w sposób praktyczny oraz umożliwiający wygodne korzystanie z całego terenu. Aby zapewnić odpowiednią integrację pomiędzy polaną i boiskami w centralnej przestrzeni terenu zlokalizowano budynek świetlicy sportowej, który dzięki wprowadzeniu w nim zarówno pomieszczeń sportowych jak i sal dla mieszkańców doskonale łączy projektowane na działce funkcje.

Architekci nadali świetlicy formę, dzięki której jednocześnie można bawić się na placu zabaw i oglądać mecz piłkarski. Zlokalizowanie kawiarni na tarasie również umożliwia komfortowe oglądanie sportowych rozgrywek. Liniowe ułożenie budynku sprawia, że można go wykorzystywać w takim samym zakresie zarówno w celach sportowych jak i podczas lokalnych wydarzeń kulturalnych odbywających się w strefie rekreacyjnej zlokalizowanej w północnej części działki.

Jury doceniło projekt za „trafne decyzje urbanistyczne i zdaniem Sądu Konkursowego, optymalną lokalizacją boiska głównego. Stworzenie przystępnej przestrzeni społecznej dla mieszkańców. Dobrze dobraną skalę i charakter architektoniczny obiektu świetlicy. Obiekcje Sędziów wzbudziły jednak niektóre rozwiązania funkcjonalne i daleko niewystarczająca liczba miejsc parkingowych„.

Czytaj też: Sport | Ciekawostki | Zieleń | whiteMAD na Instagramie

źródło: materiały autorów projektu