We Wrześni trwa budowa nowej siedziby regionalnego tygodnika. Projekt budynku powstał w poznańskiej pracowni Ultra Architects.

Architektom udało się zaprojektować budynek o kameralnym wymiarze. Jego kształt został określony przez jego program funkcjonalny. Nadana mu kaskadowa forma wynika z potrzeb poszczególnych stref działalności wydawnictwa.

Parterowa część siedziby Wiadomości Wrzesińskich będzie strefą publiczną. Znajdzie się tam biuro obsługi klienta, sala konferencyjna z zapleczem, kawiarnia oraz niewielki parking dla aut i rowerów. Powierzchnia tej części budynku jest największa. Szklana elewacja ma nadać transparentności i zachęcać do wejścia.

Na pierwszym piętrze znalazły się pokoje redakcji. – Zaprojektowanie tej części budynku było największym wyzwaniem, musieliśmy bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia. Pierwsze to otwartość i jawność dziennikarstwa, drugie natomiast to prozaiczna sprawa związana z charakterem tej pracy. Dziennikarze większość czasu spędzają przed monitorami komputerów i żeby zapewnić im komfortowe warunki, musieliśmy ograniczyć ilość światła wpadającego do wnętrz – opisują architekci.

By to osiągnąć południową część fasady pokryto perforowanymi panelami przeciwsłonecznymi z siatki cięgo-ciągnionej. Wzór tej siatki to interpretacja szpalty gazety (strona z wydrukowanym na niej tekstem). W ten sposób udało się dyskretnie zasygnalizować charakter budynku.

Od strony północnej znalazły się pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny. Ze wszystkich tych pomieszczeń można się dostać do zewnętrznych tarasów. Na kolejnym, drugim piętrze znajdzie się studio telewizji internetowej z reżyserką, niewielki pokój gościnny oraz pomieszczenia techniczne. Z tarasu studia będzie można podziwiać panoramę Wrześni.

Budynek wyróżnia się zaprojektowanymi kaskadowo tarasami. Będą one porośnięte zielenią, dzięki czemu powstanie przyjazna przestrzeń rekreacyjna, w której odpocząć będą mogli wszyscy pracownicy i goście budynku. (ka)