Architekci z pracowni MVRDV należą do najzdolniejszych na świecie. To pracownia z siedzibą w Holandii, która ma swoje realizacje również w Polsce. Zaglądamy do ich biura w Rotterdamie, które powstało w wyniku remontu starego budynku. 

Pracownia MVRDV założona została przez Winy’ego Maasa, Jacoba van Rijsa i Nathalie de Vries w 1991 r. Biuro znane jest z nieszablonowego podejścia do projektowania. Architekci MVRDV zaprojektowali w Polsce między innymi biurowiec Bałtyk w Poznaniu oraz Concordia Design we Wrocławiu. To przykłady świetnej architektury, dlatego ciekawi, w jakich warunkach pracują sami architekci? 

Główne biuro MVRDV znajduje się w Rotterdamie. Powstało w wyniku renowacji liczącej ponad 2400 m kw. powierzchni w kompleksie Het Industriegebouw, w którym działają liczne warsztaty rzemieślnicze i swoje siedziby mają firmy z branż kreatywnych. W sumie powstało tutaj 150 miejsc do pracy, które wyróżniają mocne kolory. W ten sposób architekci chcieli oddać różnorodność – DNA swojej marki, którą tworzą różni pracownicy. W ten sposób powstał obiekt, który określany jest mianem Domu MVRDV. 

Rosnąca rodzina MVRDV potrzebowała nowego domu, więc jest to dokładnie tym, czego potrzebowaliśmy. Jest tutaj wszystko, czego potrzebuje pełnoprawny dom – salon, jadalnia, sofy, na których można razem spędzać czas – mówi współzałożyciel MVRDV Jacob van Rijs.

Wnętrze zostało zaplanowane tak, aby czytelnie podzielić funkcje i wydzielić strefy przeznaczone do różnych aktywności. Tradycyjny duży pokój w interpretacji Holendrów stał się punktem interakcji społecznej – to właśnie w tej części umieszczono ogromny stół, który integruje pracowników. Są tutaj również kanapy, mnóstwo roślin, trybuna do wygodnego oglądania prezentacji firmowych, filmów lub rozgrywek sportowych. 

Miejsca do pracy znalazły się za szklanymi ścianami. Prócz największego atelier do pracy powstało mnóstwo innych salek, które wyróżnione mocnymi kolorami przypominają pokoje z domu dla lalek. Każda z kolorowych sal ma swój inny wątek tematyczny i unikalne meble. Duża liczba przeszkleń to celowy zabieg. Niemal z każdego miejsca w biurze można dostrzec inne osoby. W ten sposób architekci chcieli stworzyć atmosferę wspólnoty.

Budynek będący siedzibą MVRDV zaprojektował architekt Hugh Maaskant w 1952 r. 

Czytaj też: Holandia | Biuro | Wnętrza | Zobacz nasz Instagram

fot. Ossip van Duivenbode, źródło: MVRDV