Tam, gdzie lubię to salon piękności znajdujący się w Gdańsku. Lokal o powierzchni 90 m2 zlokalizowany jest na Zaspie a jego oferta jest niezwykle bogata – przy metamorfozie tego miejsca było to bardzo istotne, wyzwaniem było bowiem wykreowanie pomieszczeń i zakątków, których wnętrza będą utrzymane w różnych nastrojach. Projekt wykonały architektki Daria Bolewicka, Daria Skoczylas z pracowni bo/sko

Pracę nad projektem rozpoczęłyśmy od stworzenia palety barw. Z premedytacją zdecydowałyśmy się na kontrastowe odcienie zieleni i różu, dopełniając je granatem. Całość łączy geometria, która pojawia się na ścianach ale także w elementach wyposażenia.

Od wejścia wyraźnie widać recepcję i logo salonu wycięte w mosiężnej blasze, umieszczonej na boazerii w kolorze szałwiowym. W niewielkiej poczekalni znajdują się fotele, ściana wykończona jest tapicerowanymi panelami, ponad którymi znadują się lustra i lampy – to zapowiedź tego, co klient będzie mógł zobaczyć w dalszej części wnętrza. Charakterystycznym elementem jest zaoblona ściana wykończona drewnianymi wałkami – ona wydziela miejsce pracy fryzjera.

Z recepcji do części fryzjerskiej prowadzą przeszklone drzwi w metalowej ramie. Dwa stanowiska fryzjerskie znajdują się centralnie w pomieszczeniu – tworzą je zaprojektowane na zamówienie lustra i oryginalne fotele fryzjerskie. 

W ofercie salonu Tam gdzie lubię jest manicure – we wnęce na lewo od recepcji, stworzyłyśmy przytulne miejsce dla klientów i pracowników salonu. Zdecydowałyśmy się na monokolor: ściany i panele na ścianie są różowe. Kontrastem jest zaoblona ściana oddzielająca część fryzjerską. W podobnym klimacie utrzymane jest pomieszczenie do pedicure – ukryte za zasłoną aby zapewnić komfort klientom salonu.

Wąski korytarz prowadzi do dwóch gabinetów: masażu i zabiegów kosmetycznych. Hall jest wąski, dzięki namalowanym geometrycznym kształtom oraz umieszczeniu półokrągłych luster na kilku poziomach, optycznie hall się powięsza.

Gabinet masażu to miejsce relaksu i wyciszenia, stąd decyzja aby użyć w tym pomieszczeniu ciemnych kolorów. Okno przysłania zasłona a od wejścia uwagę skupia ściana. Grafika została przez nas zaprojektowana i namalowana bezpośrednio na ścianie: koła, prostokąty, półkola w różnych odcieniach zieleni, granatów i różu, tworzą niespotykaną kompozycję, którą gdzieniegdzie rozjaśniają lustra. 

Zupełnie odmiennym światem jest gabinet kosmetyczny: w nim praca kosmetologów skupia się na twarzy klientek – wnętrze musiało być jasne oraz przytulne. Róż, beże, odcienie koloru nude, dyktują estetykę tego pomieszczenia. Na ścianach ponownie pojawiają się geometryczne kształty.

O architektach :
Grupa BO/SKO została założona w Gdańsku w 2012 roku przez Darię BOlewicką i Darię SKOczylas. Obie projektantki są absolwentkami architektury wnętrz gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych. “Projektujemy wnętrza, rzeczy i miejsca. Tworzymy projekty niebanalne i unikatowe, które wpisują się w kontekst. Stawiamy nacisk na proste rozwiązania i naturalne materiały, opieramy naszą estetykę na geometrii i kolorze.” – czytamy na stronie architektek z BO/SKO

Czytaj też: Modernizm | Wnętrza | Gdańsk | Polscy projektanci | Zdrowie

Projekt : bo/sko Daria Bolewicka, Daria Skoczylas / Tam gdzie lubię
realizacja : 2020
zdjęcia: perspektywa.net.pl | Jakub Nanowski