To wzorcowy remont. Dawny szpital we Wrocławiu z nagrodą

Kilka lat temu dawny szpital przy ulicy Hoena-Wrońskiego we Wrocławiu został kupiony przez Politechnikę Wrocławską, która wyremontowała budynek i przystosowała go do potrzeb uczelni. Remont historycznego kompleksu zdobył nagrodę w konkursie Dolnośląska Budowa Roku.

Konkurs Dolnośląska Budowa Roku jest organizowany przez Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa. Właśnie zakończyła się jego XVIII edycja. Remont dawnego szpitala zdobył wyróżnienie w kategorii “Rewaloryzacja i rewitalizacja obiektów zabytkowych”.

Wyróżniony budynek to kompleks dwóch gmachów z łącznikiem. Jego projekt wykonał słynny niemiecki architekt Max Berg. To ten sam architekt, który zaprojektował między innymi Halę Stulecia. Budynek szpitala wznoszony był w dwóch etapach. Najpierw w latach 1910-1911 zbudowano gmach główny, a następnie mniejszy obiekt oraz łącznik pomiędzy nimi.

Przed laty w budynku działał Miejski Szpital Dziecięcy, a po II wojnie światowej urządzono tam klinikę Uniwersytetu Medycznego. Klinikę przeniesiono do innego obiektu w 2015 roku, i wtedy gmach wystawiono na sprzedaż.

Nowym właścicielem została Politechnika Wrocławska, która przeprowadziła gruntowny remont. Podczas prac odnowiono elewację, wymieniono dach oraz wykonano częściową termomodernizację. Co ważne, odnowiono sztukaterie w holach i renowacji poddano rzeźbę nad wejściem głównym, którą zaprojektował i wykonał rzeźbiarz Alfred Vocke. Obiekt został otwarty po remoncie w marcu 2023 roku. Obecnie znajdują się tam Wydział Matematyki oraz Wydział Medyczny Politechniki Wrocławskiej. Remont oraz wyposażenie obiektu kosztowały 50 mln zł. Projekt przebudowy budynku przygotowała pracownia DEMIURG.


Konkurs Dolnośląska Budowa Roku organizowany jest od 1999 r. Jego celem jest promocja polskiej architektury i budownictwa, inwestorów, deweloperów i innych firm związanych z branżą. W konkursie jury zwraca uwagę na jakość i tempo prac, organizację procesu budowlanego i wykorzystane rozwiązania technologiczne.

Tak szerokie spektrum oceny sprawia, że poziom konkursu z roku na rok staje się coraz wyższy, a w szranki rywalizacji stają najlepsi projektanci, wykonawcy i inwestorzy. Konkurs jest także potwierdzeniem stale zwiększającego się poziomu twórczej myśli architektów i inżynierów budownictwa oraz polskiego wykonawstwa – podkreśla Janusz Superson, przewodniczący Oddziału Wrocławskiego Polskiego Związku Inżynierów i Techników.

Tak budynek wyglądał PRZED remontem:

fot. Google

źródło: Politechnika Wrocławska

Czytaj też: Wrocław | Renowacja | Zabytek | Detal | Elewacja | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły