Restauracja MARTIM znajduje się przy ulicy Pomorskiej 1B we Wrocławiu. Genialny klimat wnętrza uwiecznił na zdjęciach zespół PION Studio.

MARTIM to portugalska restauracja, której wnętrze oraz menu mają przywodzić na myśl dalekie morskie wyprawy. Póki co lokal jest zamknięty z powodu trwającej pandemii, ale już nie możemy się doczekać pełnego otwarcia. W kuchni Martim portugalskie klasyki przenikają się z inspiracjami kulinarnymi z rejonów Indii, Brazylii i nawet Japonii.

Architekci z pracowni BUCK.STUDIO zaproponowali paletę barw, która przywołuje kolory związane z Portugalią. Nasyconą, oceaniczną zieleń, akcenty czerwieni nawiązujące do bogatej kultury portugalskiego wina oraz spokojne odcienie beży w postaci korka pochodzącego z południowych rejonów Portugalii.

Wnętrze zyskało też nietypowy układ funkcjonalny. Tuż przed przekroczeniem progu zaskakuje widoczna przez szklane witryny całkowicie otwarta kuchnia. Można więc podpatrywać jak kucharz przygotowuje dla nas zamówioną potrawę. Doskonałym do tego miejscem będzie tak zwany chef’s table, przy którym można porozmawiać z szefem kuchni obserwując pracę całego zespołu.

Strefa ma surowy charakter a jej materiały i wyposażenie – stalowe regały na wino, industrialny bar, posadzka z lastryko i ceramiczne płytki – nawiązują klimatem do morskiego portu. Między tą częścią restauracji a salą konsumpcyjną, znajduje się wykończony korkiem kredens z prostokątnym, geometrycznym podziałem i bordowymi detalami, będący czytelnym buforem pomiędzy strefami.

Restauracja MARTIM

Sala jadalni, która znajduje się na końcu restauracji jest mocno przeszklona. Widać stąd najbliższe otoczenie budynku oraz rzekę. Podłoga ułożona z podłużnych tekowych, jak na pokładzie statku desek oraz odbijające fale Odry i ciemnozielony sufit potęgują wrażenie otaczającej restaurację wody.

Integralną częścią projektu jest identyfikacja wizualna oraz zastawa stołowa. Jej elementy korespondują kolorystyką i materiałem z wnętrzem, a grafika nawiązująca do współczesnych podróży – biletów, czy rozkładów dopełnia koncept. Białe naczynia zostały wykonane ręcznie przez portugalskiego rzemieślnika na specjalne zamówienie. Podobnie ceramiczna ławica ryb wisząca na podświetlanej szklanej kostce umieszczonej w narożnej witrynie restauracji. W sumie powierzchnia restauracji wynosi 225 m kw.

Czytaj też: Wrocław | Restauracja  | Kawiarnia | Wnętrza

fot. PION Studio, źródło: BUCK.STUDIO