Projekt wnętrza powstał w pracowni NA NO WO Architekci. Właściciele domu dali projektantom zgodę na to, że część z elementów wnętrza może pozostać w surowym, niewykończonym stanie oraz wyraźne informacje o tym, co we wnętrzach im się podoba. Wyspy kuchenne ze stali nierdzewnej nawiązujące do kuchni przemysłowych nadały ton i ukierunkowały aranżację całego mieszkania już na pierwszym spotkaniu. 

Wyżej wymienione elementy dopełniły naturalne dębowe olejowane deski podłogowe, płyty betonowe tworzące zabudowę kominka, panele ze sklejki sosnowej i betonopodobne wielkoformatowe kafle gresowe w większej łazience oraz blacha Corten zastosowana w zabudowach meblowych małej łazienki i nawiązujące do niej kolorem i deseniem gresy.

Miało być nowocześnie, przestronnie, ponadczasowo ale z charakterem. Układ funkcjonalny domu był na tyle poprawny, że wyburzenia i przebudowę ograniczono do połączenia wiatrołapu z pierwszym holem, celem zwiększenia funkcjonalności i przestronności strefy wejściowej, tak aby mogła ona pomieścić nie tylko domowników ale i gości ich odwiedzających i umożliwić swobodne korzystanie z szaf garderobianych. Przed chłodem i przeciągiem nadal miała chronić strefa buforowa kolejnego holu zaaranżowanego na domową bibliotekę i galerię rodzinnych zdjęć oraz wahadłowe drzwi indywidualnie projektowane i spawane na zamówienie ze stalowych profili lakierowanych na kolor czarny. Drzwi zostały wyposażone w specjalne okucia umożliwiające ich zablokowanie w pozycji otwartej w okresie letnim oraz w pozycji zamkniętej w okresie zimowym, kiedy chłód dostający się podczas otwierania drzwi wejściowych mógłby być odczuwalny w strefie salonu.

Dzięki niestandardowemu mimośrodowemu mocowaniu zawiasów do podłogi i podciągu, można było zrezygnować z ościeżnicy, co sprzyjało wyeksponowaniu konstrukcyjnych elementów żelbetowych słupa i podciągu. Kwatery między stalowymi szprosami drzwi wypełnią szklane tafle. Podobnie skonstruowaną szklaną witrynę wstawiono z drugiej strony słupa w miejsce murowanej ścianki działowej. Zabieg ten ma spowodować doświetlenie przestrzeni korytarza pośrednim światłem docierającym z salonu i kuchni – wyjaśniają autorzy projektu.

W aranżacji kuchni dominuje kwadratowa wyspa kuchenna wykończona w całości stalą nierdzewną. Od spodu wzdłuż wycofanego cokołu zaprojektowano linie LEDowe, podobnie jak wokoło sześciennej konstrukcji stalowej zawieszonej nad wyspą. Ukrywa ona częściowo okap kuchenny, oświetlenie blatu roboczego, pełni funkcję półki na zioła, przyprawy i wina, a przede wszystkim akcentuje i podkreśla wyspę jako głównego bohatera przestrzeni kuchennej. Reszta zabudowy zaprojektowana w sposób minimalistyczny stanowi dla niej tło.

Wysoką zabudowę i niską rozróżniono kolorystycznie. Czarny kolor przypisany wyższym szafkom jest kontynuowany na ścianach wciągając częściowo przestrzeń pokoju dziennego do kuchni. Dzięki temu obie przestrzenie zostały połączone wizualnie. Pionowa krawędź w jadalni stanowiąca granicę między czarnymi i białymi ścianami reszty salonu została dodatkowo podkreślona linią światła sączącego się zza szczeliny wytworzonej dzięki dostawieniu dodatkowej ścianki na stelażu.

W niskiej części zabudowy kuchennej zaprojektowano formę małej sofy, aby reszta domowników mogła towarzyszyć pracującym w kuchni. Uprzyjemnieniu prac kuchennych ma również służyć mały telewizor zamontowany w specjalnie dla niego zaprojektowanej wnęce ściennej.

Przestrzeń dużej łazienki została zaaranżowana bardziej jako pokój kąpielowy. Wolnostojąca wanna, fotel i podręczne stoliki mają sprzyjać relaksowi i dłuższemu, niespiesznemu korzystaniu z tego pomieszczenia. Aranżacja utrzymana została w stonowanych barwach z dodatkiem naturalnych materiałów i elementów wyposażenia, jak sosnowe sklejki, drewniane stoliki i lampy. Dzienne światło wpadające przez dwa naprzeciwko siebie ustawione okna zostanie spotęgowane dzięki odbiciu w taflach luster. Za niektórymi z nich zaprojektowano wysuwane półki na kosmetyki i przybory toaletowe oraz szafki na ręczniki i środki czystości niezbędne w przestrzeni łazienki aby oprócz walorów estetycznych spełniała ona również wymogi funkcjonalne.

Mniejsza łazienka to gra kontrastów i w dalszym ciągu nawiązanie do minimalistycznych rozwiązań i surowych materiałów. Rdzawe, niejednorodne kolorystycznie gresy wyodrębniają strefę kabiny prysznicowej. Reszta łazienki w kolorze sterylnej bieli w którą zostały wplecione arkusze blachy Corten stanowiące wykończenie wnęk zabudów meblowych.

 

Zdjęcia: Maciej Lulko