Mural z Adamem Mickiewiczem odsłonięto na terenie Liceum Ogólnokształcącego nr III przy ulicy Składowej we Wrocławiu. Ścianę pokryto farbą, która oczyszcza powietrze.

Mural przypomina o tym, kto jest patronem szkoły. Obraz zajmuje powierzchnię o wielkości około 100 m kw. Malowidło powstało z okazji 75-lecia placówki. O wyglądzie muralu zdecydowali uczniowie. Samorząd uczniowski zorganizował konkurs na projekt, który w założeniu miał przedstawiać historię szkoły. Propozycje mogli przesyłać uczniowie oraz absolwenci III LO. Zwyciężył projekt absolwenta klasy architektonicznej Macieja Konopki.

Mural był moim największym dziełem i nie lada wyzwaniem. Na wykonanie planowaliśmy poświęcić około 10 dni, udało się w tydzień. Pracę zaczynaliśmy w nocy; musiało być ciemno, ponieważ użyliśmy projektora, który nanosił na ścianę czarne kontury. Następnie w ciągu dnia zaczęliśmy go wypełniać kolorami. Po 5 dniach mieliśmy już całość, jednak brakowało szczegółów i ostatnich ruchów pędzla. W ostatni dzień pokryliśmy całą ścianę warstwą lakieru, aby chronić przed wypływem środowiska zewnętrznego – opowiada Maciej Konopka.

Rozmiar obrazu to około 100 metrów kwadratowych. Mural został wykonany farbami pochłaniającymi smog, co jest istotne z uwagi na bezpośrednie sąsiedztwo boisk sportowych oraz gmachu szkoły, a także umiejscowienie ściany w zabytkowej dzielnicy Wrocławia, w której ciągle dominują stare kaflowe piece. Według zapewnień producenta 1 metr kwadratowy ściany pomalowanej farbą pochłania taką samą ilość smogu co jedno drzewo.

Invest Komfort

Biorąc pod uwagę, że mural ma 100 metrów kwadratowych, można powiedzieć, że posadziliśmy na ścianie mały las – podkreśla Maciej Konopka.

Mural przedstawia wizerunek Adama Mickiewicza, którzy składa palce. Za jego plecami widać dwa budynki szkolne, w których przez ostatnie lata działała szkoła. Dodatkowo w projekcie jest wiele wrocławskich akcentów jak mosty, które łączą dwa brzegi. Co ciekawe, swoją sylwetkę na muralu przedstawił też autor dzieła – można go dostrzec wśród grupy uczniów na moście.

Projekt udało się zrealizować przy finansowym wsparciu firmy Dom Development oraz Dom Construction.

Czytaj też: Murale | Wrocław | Sztuka | Kultura | whiteMAD na Instagramie

źródło: UM Wrocław, Dom Development