Mieszkanie urządzone zostało w przestrzeni kamienicy, w której kiedyś działał lokal usługowy. Okazało się, że niewielka przestrzeń może zyskać zupełnie inne oblicze.

Nietypową kostkę ze szkła zaprojektował Mikołaj Romanowicz oraz Krzysztof Grześków z pracowni Rewizja Grupa Projektowa. Mieszkanie znajduje się w kamienicy przy placu generała Józefa Bema we Wrocławiu na Ostrowie Tumskim, tuż obok rzeki.

Inwestor pragnął zamieszkać w nietypowym miejscu. Upatrzył sobie przestrzeń dawnego lokalu usługowego. Lokal nie był dobrze wyeksponowany, aby wejść do środka należało skorzystać z zewnętrznych schodów. Architektom udało się dokonać niemal niemożliwego. Lokal był bardzo mały i trudno było zaplanować w nim powstanie wygodnej strefy do życia. Aby powiększyć mieszkalną przestrzeń architekci wykorzystali teren dawnego tarasu, który zmienił się w zamkniętą, szklaną kostkę. Ten zabieg sprawił, że przestrzeń mieszkania zwiększyła się i teraz wynosi 42 m kw.

Niewielka powierzchnia wymagała zadbania o każdy detal, aby stworzyć miejsce funkcjonalne i wygodne. Mieszkanie zyskało teraz czytelny podział. Architekci stworzyli tutaj strefę do pracy, sypialnię, łazienkę, część kuchenną z jadalnią oraz strefę dzienną. Ta ostatnia znalazła się w przestrzeni kostki. To atrakcyjne miejsce do spędzania wolnego czasu w blasku promieni słonecznych. Z salonu rozpościera się widok na pobliskie budynki i zielony ogród, który należy do sióstr zakonnych. To kojący widok, dzięki któremu właściciele mogą odpocząć od zgiełku miasta. Kuchnia, sypialnia i łazienka urządzone zostały w przestrzeni dawnej pracowni poligraficznej.

Tuż obok mieszkania działa znana wrocławska piekarnia, dlatego właściciele mogą liczyć na zapach świeżego pieczywa niemal każdego poranka. Opisane zmiany możecie dostrzec na rzucie opublikowanym niżej.

Czytaj też: Mieszkanie | Renowacja | Ciekawostki | Minimalizm

źródło: Rewizja Grupa Projektowa

Hansgrohe