Czasami warto wiele lat czekać, by później zobaczyć tak zaskakujące efekty. Właśnie tak było w przypadku Wydziału Radia i Telewizji na Uniwersytecie Śląskim. Współpracujące biura architektoniczne stworzyły całkowicie nowe miejsce, zachowując historyczną magię okolicy.

Tereny należące do Wydziału Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego od lat czekały na rewitalizacje. W końcu, dzięki współpracy biura Grupa 5 Architekci, firmy BAAS Arquitectura oraz lokalnego biura projektowego Małeccy powstał wspaniały, nowoczesny wydział, który perfekcyjnie wpisuje się w okoliczną zabudowę.


Projekt zakładał stworzenie całkowicie nowego obiektu, który dostarczy studentom nowe, funkcjonalne miejsca do pracy i nauki. Nowoczesny gmach został doceniony przez ekspertów za jego niebanalny kształt, a także fakt, że zachowuje historyczną zabudowę. Budynek od strony ulicy nawiązuje do dawnej fabryki żarówek, która stała na tej działce. Udało się to dzięki zastosowaniu ceglanej, ażurowej fasady od strony ulicy św. Pawła w Katowicach. Wewnątrz wydziału znalazł się otwarty dziedziniec. Pomysłowym zabiegiem było doświetlenie wewnętrznego patio. Architekci postawili na wysokie, panoramiczne przeszklenia nowych budynków, przez któr cały dzień pada światło, a w nocy można bezproblemowo podziwiać gwieździste niebo.

Wydział Radia i Telewizji w Katowicach
Lokalizacja: Katowice
Inwestor: Wydział RiTV
Projekt: 2013
Powierzchnia użytkowa: 4784m²
Realizacja: 2017
Koncepcja konkursowa: BAAS, Grupa 5
PB + PW: Małeccy bp, BAAS, Grupa 5

mat. prasowe  maleccy.comwww.grupa5.com.pl
zdj. Jakub Certowicz –  www.jakubcertowicz.pl