Z pomarańczowym akcentem. Apartament w centrum Gdańska

To wakacyjne mieszkanie idealne jako baza wypadowa do Trójmiasta. Apartament znajduje się w centrum Gdańska, a jego wnętrze zaprojektowali architekci z poznańskiej pracowni PL.architekci.

Apartament w centrum Gdańska to sporej wielkości przestrzeń o powierzchni 110 m kw. Inwestorzy kupili lokal z myślą o przyjazdach wakacyjnych i weekendowych. Z architektami pracowali już wcześniej, dlatego dobrze wiedzieli, jakiego efektu mogą się spodziewać. Architekci postanowili wprowadzić zmiany w planie mieszkania. Zastany układ deweloperski w tradycyjny sposób wydzielał pomieszczenia i ograniczał kontakt z widokiem na Motławę. Dodatkowo sama strefa dzienna była stosunkowo mała i ciasna, a hol wejściowy przeskalowany.

Nowy układ funkcjonalny zakładał zwiększenie strefy dziennej. W tym celu architekci zmniejszyli i przenieśli główną łazienkę, a w jej miejscu zaprojektowali kuchnię z jadalnią. Dodatkowo, by jeszcze bardziej otworzyć apartament widokowo i przestrzennie część dzienną połączyli z główną sypialnią, w której znalazło się miejsce do pracy. Całość domknięto dużymi przesuwnymi drzwiami oraz ciężkimi, nieprzepuszczającymi światła zasłonami.

Część kuchenna na pierwszy rzut oka może wydawać się mała. Jest natomiast w pełni wyposażona w dużą lodówkę, zmywarkę, piekarnik i mikrofalówkę. Chcąc skryć przed widokiem pralkę i suszarkę, w korytarzu powstał specjalny moduł.

Od początku zależało nam na uchwyceniu z jednej strony nadmorskiego klimatu i odwołań do Gdańska a z drugiej – miejsca pełnego harmonii i wyciszenia. Cała paleta kolorów jest bardzo naturalna i stono wana. Niemal wszystkie ściany i sufity zostały wykończone tynkiem glinianym. Jego niedoskonałość i organiczność w kontraście z gładkim lakierowanym mdf dodaje szlachetności i naturalności całemu wnętrzu – opisują PL.architekci.

Światło (zarówno dzienne jak i sztuczne) sączące się po ścianach i sufitach podkreśla piękno faktury tynków. Stolik kawowy (B&B Italia) nawiązuje do koszy wiklinowych, zaś sam dywan z delikatnym wzorem przywodzi na myśl piasek na plaży po zmyciu falą. Model drzwi przesuwnych do sypialni z charakterystyczną kratą odwołuje się do podziałów okien w dworze Artusa a bursztynowe wykończania lamp (Brokis), szkła Murano ze stolika nocnego czy intensywny kolor wanny (Antonio Lupi) stanowią nawiązania do bursztynu.


O tym, że jesteśmy w Gdańsku przypomina prawie stuletni obraz „Żuraw gdański” Karla Sattelmaira, który zakupiony został w jednym z gdańskich antykwariatów. Dzięki temu apartament mimo że jest nowoczesny i minimalistyczny to zyskał ducha czasu i autentyczności.

Wnętrze brało udział w konkursie “Wnętrze Roku SAW” organizowanym przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz, w którym dotarło do finału.

_

O pracowni:

PL.architekci to pracownia projektowa z siedzibą w Poznaniu. Jej założycielami są Katarzyna Cynka-Bajon oraz Bartłomiej Bajon. Dziś pracownię tworzy zespół architektów, którzy specjalizują się w projektowaniu domów jednorodzinnych oraz wnętrz. Biuro już od ponad dziesięciu lat realizuje projekty, które zdobywają uznanie i nagrody w branżowych konkursach.

projekt: PL.architekci, architekci Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka – Bajon, Agnieszka Jurenko (www.plarchitekci.pl)

zdjęcia: Tom Kurek

Czytaj też: Gdańsk | Wnętrza | Styl Japandi | Wnętrza | PL.Architekci | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły