Zabytkowy dom jednorodzinny w chińskiej wsi Zhang Yan na przedmieściach Szanghaju zmienił się w nowoczesne centrum kulturowe połączone z muzeum. Zhang Yan Cultural Museum to genialne połącznie wyrazistej nowoczesnej architektury z zabytkowymi ruinami. 

Zabytkowy dom jednorodzinny powstał najprawdopodobniej u schyłku władzy dynastii Qing, której rządy datowane są na lata od 1644 do 1912 roku. Obecnie budynki wchodzące w skład kompleksu są ruinami, które dzięki przebudowie na Zhang Yan Cultural Museum odzyskały swój blask. 

W ramach budowy Zhang Yan Cultural Museum przebudowano trzy budynki – dwa opuszczone domy jednorodzinne i jeden budynek gospodarczy. W zabytkowych murach architekci z pracowni Shenzhen Horizontal Design zaplanowali trzy powierzchnie wystawiennicze, które zostały zamknięte w nowoczesnych białych bryłach, które genialnie kontrastują z szarą cegłą. Muzeum Zhang Yan Cultural Museum ma opowiadać historię przeszłości, teraźniejszości, a także przyszłości Szanghaju, bowiem wieś Zhang Yan leży na przedmieściach właśnie Szanghaju.

„Ochrona, wzrost i rozbudowa to nasza strategia renowacji i rehabilitacji wsi Zhang Yan. Stare budynki są ucieleśnieniem historii i kultury tej starożytnej wioski. Muszą one pozostać i zostać ulepszone poprzez wzmocnienie i konserwację. W przypadku zniszczonych budynków, których przestrzeń wewnętrzna nie jest już dostępna, będziemy starać się odzyskać dawną funkcjonalność . Wyrastając naturalnie ze swojego kontekstu, nowe może zatem współistnieć ze starym” – mówią architekci z pracowni Shenzhen Horizontal Design

Główna przestrzeń wystawiennicza znajdować się będzie w zrujnowanych ścianach starego domu, który popadł w stan ruiny. Ta przestrzeń sygnowana jest tematem „Współczesności”. Architekci zachowali to, co pozostało z obiektu, a w jego wnętrzu wstawili minimalistyczną białą galerię.

W drugim, nieco lepiej zachowanym budynku znajdzie się muzeum historii wsi. Ta przestrzeń poświęcona jest  tematowi „Tradycji”.  Jego oryginalne ściany, sufit i drewniana konstrukcja zostały odrestaurowane i wyeksponowane w trakcie budowy, a następnie wyłożone anodowaną aluminiową podłogą, która miała „rozświetlić i poszerzyć przestrzeń”. 

Ostatnia przestrzeń Zhang Yan Cultural Museum to nowo wybudowana dwukondygnacyjna konstrukcja, która została wykonana z białego betonu. Kształt bryły odnosi się do budynku gospodarczego, który dawniej stał w tym miejscu. Projekt ma być współczesny i futurystyczny, aby odzwierciedlać jego zawartość, która ma temat „Przyszłość”. Na zewnątrz galerię otacza ogród i wypełniony wodą dziedziniec.

Czytaj też: Chiny | Muzeum | Metamorfoza | Historia | Zabytek | Minimalizm | Wystawa

źródło: dezeen.com
zdjęcia: Su Shengliang