Zakrzywiona kładka, która powstała nad rzeką Ness w Szkocji to wspólne dzieło pracowni Sans Façon i KHBT. Kładka o nazwie „The gathering place„, czyli „punkt zbiórki” powstała w miejscowości Inverness w celu przybliżenia rzeki mieszkańcom. 

Kładka biegnie wzdłuż brzegów rzeki Ness, w szkockiej miejscowości Inverness. „The gathering place” autorstwa zespołu Sans Façon i KHBT ma na celu zbliżenie ludzi, sztuki, architektury i natury. To publiczne dzieło sztuki lekko dotyka szkockiego krajobrazu, tworząc nowy architektoniczny punkt orientacyjny, a także idealne miejsce do interakcji, kontemplacji, czy wspólnych spotkać mieszkańców. 

„Lokalizacja, rozmiar, jak również materiały wykorzystane do stworzenia projektu zostały specjalnie dobrane w celu stworzenia struktury, która łączy miasto z rzeką, wydobywając jej historie, dając poczucie miejsca i tworząc dostęp do rzeki, jednocześnie nie odbierające jej tego co najważniejsze. Zakrzywiona kładka przywraca rzece jej społeczną rolę w tkance miasta i podkreśla jej odrębny charakter. Struktura otacza część rzeki wzdłuż krawędzi wody, przechodząc od ławki, poprzez platformę, do mostu otwierającego się w kierunku jeziora Loch Ness i z powrotem w kierunku zamku i serca miasta.”  tłumaczą autorzy

 „Jest to przestrzeń, w której można celebrować charakterystykę miejsca, wchodzić w interakcje, cieszyć się teatrem rzeki i być może zobaczyć na nowo to, co już znane mówi Tristan Surtees z Sans Façon

Zadanie nie było tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Biorąc pod uwagę bliskość rzeki i wrażliwość tego miejsca, artyści, inżynierowie i zespół budowlany ściśle współpracowali z Nature Scot (dawniej Scottish Natural Heritage), organizacją SEPA, a także z zespołem ds. Zarządzania Ryzykiem Powodziowym, aby upewnić się, że konstrukcja będzie w stanie wytrzymać użytkowanie i zdarzenia pogodowe przy minimalnym lub żadnym wpływie na dziką przyrodę, siedliska naturalne, czy drzewa.

Projekt
został zrealizowany z pomocą firmy Simpsons Builders z miejscowości Beauly, która podjęła się budowy, oraz mieszkańców Inverness, którzy sami uczestniczyli w procesie projektowania. Ciekawostką jest również fakt, że londyńska pracownia KHBT swoją siedzibę ma w Londynie przy ulicy polskiej (Poland Street)! :)

Czytaj też: Zabytek | Minimalizm | Meble miejskie | Drewno | Architektura

źródło: KHBT / Sans Façon
zdjęcia: Robert Omerod