Biały pawilon ozdobił centrum Brna w Czechach. Zaprojektowali go architekci z pracowni KOGAA.

Konstrukcja jest elementem projektu Next Gen Park, w ramach którego w centrach czeskich miast pojawiają się konstrukcje, dzięki którym organizatorzy podnoszą świadomość ekologiczną mieszkańców. Najnowszy projekt ma formę białego pawilonu, który wielkością oddaje balon. Jego powierzchnia odpowiada wielkości tony dwutlenku węgla. Statystyczny Czech każdego roku emituje do atmosfery prawie 10 ton CO2.

Pawilon nie jest wyłącznie niemrawą instalacją. Wewnątrz stworzono przestrzeń dla wielu aktywności. Na wewnętrznej ścianie balonu wyświetlane są między innymi filmy dokumentalne. Centralnie umieszczone podwyższenie zmienić się może w niewielką scenę do kameralnych koncertów. Architekci zaprojektowali pawilon tak, aby można go było łatwo zdemontować i przewieźć w inne miejsce.

fot. BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)