Miasteczko Bressanone znajduje się w północnych Włoszech. Zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od granicy z Austrią. Niedawno zbudowano tam Centrum Informacji Turystycznej, które jest doskonałym przykładem tego, że z rosnącego na placu budowy drzewa można uczynić atut.

Budynek Centrum Informacji Turystycznej zbudowano w sąsiedztwie historycznych murów miasta i pałacu biskupiego z XVII wieku. Architekci zdecydowali się na nowoczesny kształt budynku, który dobrze odnalazł się wśród starej zabudowy.

Centrum ma pofalowane ściany i ma być świadectwem architektury współczesnego pokolenia. Skąd takie nawiązanie? W tym miejscu istniało już wcześniej kilka budynków, które w formie pawilonów nie przetrwały długo. W latach 90. XIX wieku zbudowano tu pawilon Habsburgów, który został zastąpiony innym w latach 30. XX wieku. W latach 70. zbudowano tu z kolei pawilon informacyjny według projektu lokalnego architekta Bartha. Najnowszą, opisywaną tutaj bryłę zaprojektowali architekci z pracowni MoDusArchitects.

Architekci chcieli nawiązać do form pawilonu z przeszłości. Dlatego zaproponowali loggie, baldachim oraz nadwieszoną konstrukcję, która nadała pawilonu lekkości. Przy okazji wyremontowano i zmieniono układ funkcjonalny pobliskich ulic.

centrum informacji turystycznej

Centrum Informacji Turystycznej zbudowane zostało wokół stuletniego platanu. Ten ostatni zdaje się być teraz nieodłączną częścią konstrukcji. Ściany budynku ozdobiono betonem, który pozyskano z pozostałości po budowie tunelu Brenner Base. Aby uzyskać jednolitą zewnętrzną powierzchnię ściany budynku zostały odlane z wielu mniejszych wylewów, tworząc pierścień konstrukcyjny o wysokości 9 metrów, który został zadaszony.

Centrum Informacji Turystycznej zostało nominowane do konkursu Mies van der Rohe Award 2022, w którym walczy o tytuł najlepszego obiektu architektonicznego Unii Europejskiej.

Czytaj też: Włochy | Podróże | Zieleń | Edukacja

fot. Oskar Da Riz, źródło: EUMies Award