Zdrowa wielka płyta to interesująca praca czwórki studentów z Warszawy, których celem była walka ze smogiem poprzez modernizację bloków z wielkiej płyty. Prezentujemy pracę studentów Politechniki Warszawskiej Agaty Kobus, Joanny Ziembowskiej, Natalii Kuleszy oraz Filipa Starzomskiego, którzy, którzy wzięli udział w konkursie microhome 2020 organizowanym przez platformę „bee breeders”. Poniżej prezentujemy opis dostarczony przez autorów.! 

Jednym z największych problemów w Polsce jest trujący smog. Naszą inspirację do projektu znaleźliśmy w dekadzie, gdzie panowała architektura tak zwanej „Wielkiej Płyty” – z perspektywy czasu bardzo nie ekologicznej i nie ekonomicznej. W celu podkreślenia problemu, projekt został zlokalizowany na skwerze tuż przy prefabrykowanym osiedlu z okresu PRL. W odpowiedzi na tą obojętność ekologiczną, nazwaliśmy nasz projekt – „Zdrowa wielka płyta”.

Nasz projekt domku jest “zdrowy” nie tylko przez zaproponowane materiały, ale także przez swój układ funkcjonalny. Nauka psychologii dowodzi, że w budynku mieszkalnym należy wyraźnie oddzielać strefę odpoczynku od strefy pracy. Ich mieszanie powoduje, że nie jesteśmy w stanie optymalnie funkcjonować, ponieważ nie jesteśmy wystarczająco skoncentrowani podczas pracy, natomiast w czasie relaksu myślimy o pracy. W łatwy sposób można to zaobserwować w obecnych czasach przepełnionych pracą oraz nauką zdalną. Biorąc pod uwagę powyższe powody, zdecydowaliśmy się na podłużny układ z wyraźnie oddzielonymi strefami funkcjonalnymi.

Zaprojektowane przez nas prefabrykaty betonowe zawierają w sobie dwutlenek tytanu, który dzięki swoim właściwościom chemicznym neutralizuje smog w powietrzu. Na załączonych statystykach wyraźnie widać poprawę jakości powietrza po dodaniu do betonu dwutlenku tytanu. Oprócz tego zaprojektowaliśmy zielony dach- dzięki któremu zwiększamy bioróżnorodność w mieście. Energia elektryczna pozyskiwana jest przez przeszklenie z PV glass w naszym świetliku. Budząc się i zasypiając mieszkaniec może obserwować niebo, na którym jest coraz mniej smogu.

Zespół: Agata Kobus, Joanna Ziembowska, Natalia Kulesza, Filip Starzomski
Uczelnia: Politechnika Warszawska, wydział architektury
Miejsce projektu: Skwer gen. Jana Jura-Gorzechowskiego, Warszawa
Instagram: @ag.kobus, @ncoolesza, @jziembowska

Czytaj też: Ekologia | Polscy projektanci | Portfolio | Blok | Ciekawostki

źródło: materiały prasowe