Ta metamorfoza robi wrażenie! Architekci z pracowni Ahochdrei – labor für gestaltung zmienili pomieszczenie na węgiel w domowe kino, które jest nie tylko eleganckie, ale także zaprojektowane z myślą o środowisku. Co więcej, dom w którym powstało kino zaprojektował sam Mies van der Rohe, a więc architekci musieli dopasować estetykę nowego pomieszczenia do kunsztu mistrza modernizmu.

Zacznijmy jednak od faktu, że architekci z Ahochdrei otrzymali zlecenie od prywatnego inwestora, który jest właścicielem willi zaprojektowanej przez geniusza architektury – Miesa van der Rohe. Informacja ta była o tyle ważna, że architekci musieli niejako dopasować estetykę projektowanego kina do sposobu w jaki zaprojektowany został cały dom. Pomieszanie stylów, czy nawet źle zastosowany eklektyzm mógłby zaszkodził całemu budynkowi.

Celem, który został postawiony przez architektami było przeprojektowanie nieużywanego obecnie pomieszczenia, które wcześniej pełniło funkcje pomieszczenia technicznego połączonego z kotłownią. Pomieszczenie przez lata służyło w głównej mierze do składowania węgla, później odgrywało rolę schowka, czy raczej opustoszałej graciarni.

Architekci na prośbę właścicieli zmienili pomieszczenie na węgiel w domowe kino na 12 osób. Priorytetem było zastosowanie minimalistycznych form i faktur, które będą korespondowały z pozostałymi pokojami projektowanymi przez Miesa van der Rohe. 

Architekci postawili na proste, brązowe kanapy i fotele. Podłogi oraz stopnie osadzone po obu stronach sali obito tym samym materiałem, który wykorzystano na meblach. Kontrastem dla foteli i podłogi są wygłuszające panele ścienne w kolorze głębokiego granatu. Tu ważne było zastosowanie wysokiej jakości wygłuszenia, które miało dać gwarancję ciszy w domu, nawet przy oglądaniu największych hitów kina akcji. Ściany rozświetlają eleganckie, chromowane lampy L-VM. 

Warto tu dodać, że większość materiałów wykorzystanych we wnętrzu pochodzi z naturalnych i zrównoważonych źródeł, takich jak konopie termalne wykorzystane do izolacji akustycznej, a także bawełna i wełna do produkcji tapicerki.|

Ciekawym zabiegiem było zastosowanie na tylnej ścianie kina lameli zestawionych z drewnianymi okręgami i prostokątnymi, tapicerowanymi oparciami, które swoimi kształtami mają nawiązywać do spuścizny Miesa van der Rohe, który uważany jest za najwybitniejszego przedstawiciela modernizmu.

Czytaj też: Metamorfoza | Wnętrza | Modernizm | Niemcy | Dom jednorodzinny

 

źródło: dezeen.com