Architekci z pracowni 100architects zaprezentowali właśnie projekt przebudowy kładki nad Suzhou Creek, która była nieremontowana od 1997 roku. W ten sposób architekci – narazie tylko na papierze –  zmienili stary most w kolorową kładkę dla pieszych i rowerzystów. 

Architekci z pracowni 100architects stworzyli projekt ma prośbę mieszkańców, którzy za sprawą petycji poprosili władze o remont kładki powstałej w 1997 roku. Architekci zaproponowali stworzenie kolorowej, pełnej ławek i zieleni strefy, która będzie nie tylko mostem, ale również miejscem spotkań dla mieszkańców, czy turystów.

Według koncepcji kładka zostałaby zaprojektowana w taki sposób, by umożliwić sprawną komunikację pomiędzy dzielnicami Jing’an oraz Zhabei, ale także zaoferowała mieszkańcom dodatkowy skwer, na który ze względu na gęstą zabudowę, niełatwo. Kładka ma być oddana do użytku zarówno pieszych, jak i osób poruszających się na małych środkach transportu, takich jak hulajnogi, rowery, czy skutery. 

Kładka, która miałaby powstać nad niewielkim kanałem wchodzącym w skład zatoczki Suzhou Creek ma być nie tylko kolorowym łącznikiem pomiędzy dwoma dzielnicami – Jing’an oraz Zhabei, ale także ma rozpocząć dyskusję nad tym, jak projektować i rozwijać miejską infrastrukturę. Architekci, którzy zmienili stary most w kolorową kładkę dodają, że to wyłącznie koncepcja, która ich zdaniem ma być drogowskazem pokazujacycm, w którą stronę powinno pójść myślenie o urbanistyce miejskiej.

Czytaj też: Miasto | Metamorfoza | Komunikacja miejska | Urbanistyka | Ciekawostki

źródło: 100architects