Mieszkanie znajduje się w kamienicy przy ulicy Pomorskiej we Wrocławiu. Jego wnętrze sfotografował Michał Wrzeszcz.

To sporej wielkości mieszkanie bo ma ponad 107 m kw. powierzchni. Jego remont przeprowadzono według projektu przygotowanego przez Małgorzatę Radaj i Konrada Onderko z Rys.studio oraz zespół Rewizja grupa projektowa. To wnętrze przygotowane dla firmy „visitting apartments Wrocław”, która trudni się wynajmowaniem mieszkań na krótki termin. Przestrzeń mieszkania w kamienicy została zaprojektowana tak, by można było wydzielić tam dwa niezależne mieszkania.

Najważniejszymi zmianami w stosunku do stanu pierwotnego było zapewnienie dwóch odrębnych wejść, dwóch aneksów kuchennych oraz dwóch łazienek. Dzięki tym zmianom dość spore mieszkanie w łatwy i szybki sposób można przearanżować i dostosować do liczby gości.

Pomieszczenia znajdujące się od strony zachodniej były zachowane w dużo lepszym stanie. Istniejące gzymsy, część podłóg i drewniana stolarka drzwiowa zostały więc odrestaurowane, dzięki temu zachowano zabytkowy charakter wnętrza.

Przestrzeń wypełniono dodatkami, których część pamięta okres PRL. Fotel przywodzi na myśl polski design z poprzedniej epoki, obłożony tkaninami w pastelowych kolorach daje niezwykle eklektyczny efekt. Większość mebli została własnoręcznie odrestaurowana przez projektanta wnętrz Konrada Onderko. Mieszkanie we Wrocławiu w części wschodniej ma inny bo nowoczesny charakter. Drewniane deski zastąpiono tam parkietem. Efekty prac architektów możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach.

Czytaj też: Kamienica | Wrocław | Renowacja | Wnętrza

fot. Michał Wrzeszcz, źródło: Rewizja. Grupa projektowa