Centrum Wiedzy Kognitarium w Koszalinie, to projekt który wykonały Zuzanna Siwek i Daria Pyjor na Wydziale Architektury Politechniki Poznańskiej w ramach przedmiotu Projektowanie Obiektów Specjalistycznych pod okiem mgr inż. arch. Krzysztofa Frąckowiaka. Praca ta zdobyła główną nagrodę w kategorii Architektura w 41 edycji Konkursu im. Prof. Władysława Czarneckiego. 

Celem projektu było stworzenie budynku biblioteki Politechniki Koszalińskiej, który stanowiłby rozbudowę kampusu przy ulicy Śniadeckich. Obiekt ten miał stać się „sercem” zabudowań uczelni, miejscem zdobywania wiedzy, ale równocześnie przestrzenią spotkań studentów.

„By podkreślić jego rangę, zdecydowałyśmy się na zlokalizowanie go na osi alei wytyczonej przez istniejące budynki laboratoriów. Sama działka, jak i najbliższa okolica, to w dużej mierze płaskie i puste przestrzenie, dlatego, by zniwelować efekt przytłoczenia, wprowadziłyśmy półotwartą strefę wypoczynku – wewnętrzny dziedziniec z zielenią i fontanną. Dynamiki tej prostej formie budynku dodało obrócenie bryły powyżej parteru o 10 stopni. Dzięki temu jej górna i dolna część zaczęły się przenikać, co zostało wykorzystane zarówno w projektowaniu zewnętrza, jak i wnętrz biblioteki.” – tłumaczą autorki Zuzanna Siwek i Daria Pyjor

Invest Komfort

Pod względem funkcjonalnym obiekt podzielono na trzy strefy. Pierwsza z nich – magazynowania wraz z pomieszczeniami technicznymi – znajduje się na kondygnacji podziemnej. Drugą – publiczną – usytuowano na poziomach 0 i 1. Składają się na nią wypożyczalnia główna wraz z filiami Biblioteki Lekarskiej i Publicznej Biblioteki Koszalińskiej, kawiarnia, strefa wystawiennicza, czytelnia główna, pokoje pracy indywidualnej, sale konferencyjne i zaplecza sanitarne.

Na poziomie 2 zlokalizowano strefę trzecią – biurową.Elewację wykończono naturalnymi materiałami, subtelnie podkreślającymi różnicę w ukształtowaniu brył – dolną część budynku obłożono płytkami ceglanymi o wydłużonym formacie w ciepłoszarym kolorze, natomiast górną – płytami z wapienia.

Treść opinii jury Konkursu im. Prof. W. Czarneckiego: „Dojrzały, bardzo dopracowany projekt o wysokich walorach estetycznych, osadzony w realnej sytuacji urbanistycznej. Uwagę jury zwróciło odważne, ale wysmakowane zastosowanie formy łuków oraz wyszukana „gra” głównych brył budynku. Bardzo wysoki poziom prezentacji projektu.”

Przypomnijmy, że niedawno publikowaliśmy pracę dyplomową Emila Michalczewskiego, który zaprojektował Winiarnię w Starej Przepompowni w Poznaniu. Praca Emila otrzymała nagrodę w konkursie im. Prof. W. Czarneckiego w kategorii „wnętrza”. O pracy Emila przeczytacie TUTAJ! 

Czytaj też: Portfolio | Architektura w Polsce | Biblioteka  | Wnętrza | Poznań

źródło: Centrum Wiedzy Kognitarium w Koszalinie / Zuzanna Siwek i Daria Pyjor