„Dom z prześwitem” to projekt, który architekt Robert Skitek z pracowni RS+ stworzył dla siebie i swoich najbliższych. Dom znajduje się w Mikołowie i ma 234 m kw. powierzchni.

Mówi się, że szewc bez butów chodzi. W tym przypadku jest inaczej. Architekt Robert Skitek zaprojektował swój rodzinny dom w latach 2008-2009 – jednak na jego realizację czekał prawie dziesięć lat. Mimo upływu czasu zaproponowane wtedy nowoczesne rozwiązania ciągle się sprawdzają i nie poddają się upływowi czasu.

Dom zbudowany został na podmiejskiej działce w Mikołowie (woj. śląskie). Działka, na której stanął posiada wyraźny spadek. Różnice w wysokoście terenu architekt uwzględnił w swoim projekcie. Poziomy części dziennej usytuowanej prostopadle do głównej drogi obniżają się razem z terenem. W oddzielnej części zlokalizowany został garaż. Obie bryły łączy część sypialnia właścicieli, która powstała na piętrze.

Po wejściu na działkę od razu można znaleźć się na tarasie połączonym z ogromnym pokojem dziennym. Dzięki zastosowanym przeszkleniom strefa dzienna wizualnie łączy się z ogrodem i stanowi jego przedłużenie. Tak zaprojektowany taras sprawdza się doskonale podczas organizowania letnich przyjęć. Dodatkowe przeszklenia znalazły się w zachodniej i południowej elewacji. Aby uniknąć nadmiernego nasłonecznienia architekt wykorzystał system żaluzji zewnętrznych, odpowiednio dobrane szkło oraz system wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej.Robert Skitek

Architekt w maksymalny sposób wykorzystał dostępną przestrzeń. W środku jest ona otwarta – dotyczy to zarówno części dziennej jak i nocnej. W tej pierwszej dominuje czerń ścian, pozostawiono surowe, betonowe stropy. Aby ocieplić wizualnie przestrzeń w pomieszczeniach pojawiły się drewniane elementy. Z litego jesionu wykonano schody, półki i szczebelki. Przed południową szklaną ścianą umieszczono w podłodze donicę dla roślin na całą szerokość przeszklenia.

Inną atmosferę ma część nocna, w której króluje biel. Również w tej części zachowano odsłonięte betonowe stropy. Schody prowadzą do głównej sypialni, która jest połączona z łazienką. To prywatna przestrzeń właścicieli, którą dodatkowo doświetlają dwa poziomo umieszczone świetliki.

_

RS+ Architekci to pracownia, którą w 2001 r. założył architekt Robert Skitek, absolwent Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, członek IARP. Pracownia ma na swoim koncie liczne realizacje jednorodzinne oraz trudni się projektowaniem nowoczesnych przestrzeni publicznych. Za najsłynniejsze można wskazać rewitalizację nabrzeża w Cieszynie, które zmieniło się w Open Air Museum oraz Wodny Plac Zabaw na Paprocanach w Tychach.

Czytaj więcej: Dom jednorodzinny | Minimalizm | Wnętrza

fot. Tomasz Zakrzewski (archifolio.pl)