Jak zaprojektować mieszkanie z poddaszem? Tak zrobili to w Rudzie Śląskiej

Ta nowoczesna przestrzeń zaprojektowana została w wielorodzinnym budynku, który wykończony jest klinkierem. Projektując wnętrze architekci z nanovo studio postanowili do tego nawiązać. Mieszkanie z poddaszem znajduje się w Rudzie Śląskiej i pierwotnie należało do samych architektów.

Wnętrze zaprojektowali Natalia Gurak i Marcin Kasprzyk z pracowni nanovo studio. Projektując przestrzeń dla siebie stanęli przed trudnym zadaniem wszak zawodowo zajmując się projektowaniem wnętrz i chcieli stworzyć dla siebie wnętrze, które nie tylko będzie w pełni funkcjonalne i dobrze zaprojektowane, ale też stanie się przykładem znajomości fachu.

Już na początku założyli, że nie chcą uciekać się do białych wnętrz. Mieszkanie miało być skrojone na miarę z zastosowaniem nietypowych detali zaprojektowanych i wykonanych przez rzemieślników.

Lubimy maksymalne dopasowanie i unikalność, nietypowe rozwiązania, które najpierw testujemy u siebie, zanim zaproponujemy klientom – mówi Natalia Gurak, główna projektantka i założycielka nanovo studio.

Architektom zależało na możliwie najbardziej otwartej przestrzeni. Chcąc to osiągnąć postanowili wprowadzić zmiany w układzie funkcjonalnym, wyburzyli kilka ścian i postawili nowe. Na piętrze doprojektowali łazienkę, garderobę oraz powiększyli obrys, by móc zaprojektować też biuro wydzielone szklanymi przegrodami. Nie chcieli dzielić pomieszczeń standardowymi drzwiami, dlatego drzwi znajdują się tylko w łazience na parterze.

Wrażenie robią nowoczesne umywalki, nietypowe materiały wykończeniowe jak klinkier elewacyjny na ścianie z telewizorem, farba pokryta lakierem w łazienkach czy granit nagrobkowy, który w formie blatu zdobi kuchnię. Podłogę wykonano z mikrocementu. Jest tutaj dużo stali oraz szkła.


Chcieliśmy zminimalizować ilość użytych kolorów i skupić się na głównym, który stworzyliśmy poprzez mieszanie różnych odcieni. Ten sam kolor pojawia się na zabudowach stolarskich oraz elementach stalowych – dodaje projektantka.

Dobrze widać to w łazienkach, których barwa jest estetycznym przedłużeniem pozostałych pomieszczeń.

_

O pracowni:

Nanovo to kreatywne studio projektowe ze Śląska, którego celem jest tworzenie przestrzeni dopasowanych do potrzeb ludzi. Człowieka i środowisko projektanci stawiają na pierwszym miejscu. – Nie narzucamy własnej wizji, staramy się dopasowywać projekt do kontekstu otoczenia czy klimatu przyszłych użytkowników. Uwielbiamy przestrzeń i dobry design, który musi towarzyszyć komfortowi. Każdy projekt to złożony proces projektowy, któremu towarzyszy wiele rozmów i indywidualne podejście, dzięki czemu jesteśmy w stanie stworzyć najlepszy dom dla jego użytkowników – czytamy na stronie pracowni.

zdjęcia: Patryk Polewany

projekt: n a n o v o . s t u d i o

Czytaj też: Dom | Wnętrza | Minimalizm | Kuchnia | Detal | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły