Ta nietypowa stacja ładowania samochodów elektrycznych znajduje się w gminie Fredericia w Danii. Zaprojektowali ją architekci z firmy COBE.

Tradycyjne stacje paliw przyzwyczaiły nas już do swojego standardowego wyglądu. W Danii udało się zbudować stację ładowania pojazdów elektrycznych, którą zbudowano z drewna, a na szczycie charakterystycznych kielichów zbudowano zielony dach.

Skąd pomysł na taką formę budynku? Ładowanie pojazdów elektrycznych trwa dłużej niż zakup paliwa, dlatego chcieli stworzyć miejsce, które kierowcom da możliwość odpoczynku i relaksu podczas podróży. W efekcie powstały lekkie drewniane moduły, uzupełnione elementami zieleni. Moduły można rozbudować o nowe elementy – przykład możemy zobaczyć na zdjęciu poniżej. Do zadaszenia zamontowano bowiem huśtawki.

Zaprojektowana stacja powstała z gotowych modułów, dlatego jej projekt może być powielany w innych miejscach kraju. W zależności od kontekstu i warunków otoczenia drewniane wiaty mogą być większe lub mniejsze. Firma COBE chce zbudować w sumie 48 takich konstrukcji. Co ciekawe, do pracy nad projektem stacji ładowania zaproszono ekspertów Duńskiego Towarzystwa Ochrony Przyrody, które opiniowało odpowiedni dobór roślin.

stacja ładowania

Stacja ładowania samochodów elektrycznych zbudowana została z drewna i betonu. Charakterystyczne drewniane kielichy wieńczą panele słoneczne oraz roślinność. Co ważne, wszystkie elementy wykorzystane do budowy będzie można łatwo poddać recyklingowi. Stacja ładująca Frederica zbudowana została w sumie z 12 drewnianych kielichów o łącznej powierzchni w „koronie” wynoszącej 400 m kw.

Projekt stacji ładowania pojazdów został nominowany do konkursu Mies van der Rohe Award 2022, w którym walczy o tytuł najlepszego obiektu architektonicznego Unii Europejskiej.

Czytaj też: Drewno| Ciekawostki | Ekologia | Dania

fot. Rasmus Hjortshøj, źródło: EUMies Award