Muzeum Uchodźców w Danii

Muzeum Uchodźców w Danii. Kortenowa dobudówka połączyła dwa skrzydła dawnego szpitala!

Muzeum Uchodźców w Danii powstało w miejscu dawnego obozu dla uchodźców w miejscowości Oksboel. Obóz w latach powojennych mieścił nawet 100 000 uchodźców z Niemiec, którzy uciekali z kraju przed natarciem Sowietów. Obecnie muzeum zostało rozbudowane za sprawą pracowni BIG (Bjarke Ingels Group). Słowo FLUGT, bo tak nazywa się nowa część muzeum, w języku duńskim oznacza “ucieczkę”. Muzeum opowiada bowiem historię uchodźców, z niemal każdego zakątka świata, a także opisuje wpływ uchodźców, na ówczesnych, jak i współczesnych mieszkańców Danii.

Architekci z pracowni Bjarke Ingels Group (BIG) zaprojektowali muzeum dla uchodźców Oksbøl na terenie największym obozu dla uchodźców Danii z czasów II wojny światowej.

“Nowy budynek nazwie “FLUGT” daje uchodźcom na całym świecie głos i twarz, ukazując uniwersalne wyzwania, emocje, duchowość i historie przesiedleńcówDuńskie Muzeum Uchodźców odkrywa ważną część naszej historii temat bardziej aktualny niż kiedykolwiek wcześniej, milionami uchodźców, którzy obecnie wysiedlani ze swoich domów” mówi Bjarke Ingels. 

Architekci z BIG przekształcili i rozbudowali jedną z niewielu pozostałych struktur obozu  dawny budynek szpitala – powierzchni 1600 m2Dawny szpital w Oksbøl składa się z dwóch długich budynków. Architekci połączyli je architektonicznie i historycznie miękką, zakrzywioną przestrzenią, która dodaje muzeum dodatkowych 500 metrów kwadratowych. 


Zakręt jest delikatnie przeciągnięty w kierunku drogi, aby witać odwiedzających wchodzących na teren muzeum. Wyłożona stalą kortenową budowla koresponduje z czerwonymi ceglanymi budynkami dawnego szpitala.

“Z zewnątrz abstrakcyjna wstęga wita odwiedzających w pozornie zamkniętym holu wejściowym. Po wejściu do środka, zakrzywiona szklana ściana otwiera widok na osłonięty zielony dziedziniec i las, w którym znajdował się obóz dla uchodźców. Wewnętrzny dziedziniec wpuszcza światło do holu wejściowego, który służy jako hol lub tymczasowa przestrzeń wystawowa, którą goście mogą zobaczyć przed dalszą podróżą do jednego ze skrzydeł muzeum.” – dodaje Ingels


W
części wystawowej skrzydła północnego znajdują się pomieszczenia galeryjne zorganizowane zgodnie pierwotnym przebiegiem szpitala. Podczas gdy większość ścian sali szpitalnej została zburzona, niektóre ściany wewnętrzne są utrzymywane w stanie nienaruszonym. Skrzydło południowe posiada elastyczną salę konferencyjną, którą można poszerzać w zależności od ptrzeb, mniejsze sale wystawowe oraz kawiarnię. 

Dziedziniec zaprojektowany przez BIG Landscape (spółka córka BIG) tworzy spokojną przestrzeń zarówno wewnątrz, jaki na zewnątrz muzeum. Mały lustr basen w sercu dziedzińca odbija niebo nad nim tworząc efekt lustra. Wokół pojawiły się typowe dla Danii nasadzenia wrzosowisk.

źródło: https://big.dk / zdjęcia: Rasmus Hjortshøj (https://coastarc.com)

Czytaj też: Dania | Muzeum | Architektura | Metamorfoza | Zabytek | Historia | 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły