Lodziarnio-cukiernia Neo Art déco w Londynie ma wzbudzać pozytywne wrażenia, dlatego architekt postawił tu na ciepłe barwy oraz liczne krągłości. Tutaj nawet lampy wydają się mieć słodki smak.

Zaprojektowana przestrzeń ma 67 m kw. powierzchni. Część lokalu zajmuje zaplecze produkcyjne, gdzie przygotowywane są na miejscu lody rzemieślnicze i ciasta. W sumie architekt przewidział tutaj podział na funkcje cukierni, lodziarni, kawiarni, zaplecza produkcyjnego i toalety.

Publikowany projekt to zapowiedź otwarcia sieci lodziarnio-cukierni. Zaprojektowany lokal ma stać się pierwszym miejscem, w którym inwestor będzie promował markę własną lodów rzemieślniczych. Jedynym oczekiwaniem klienta było stworzenie miejsca w pastelowo-różowej kolorystyce, miejsca słodkiego, przyjemnego i pozytywnie kojarzącego się z lodami i słodyczami. Istotne było również zaprezentowanie zaplecza, tak by klient mógł podglądać miejsce powstawania produktów.

Różowy był jedynym kolorem narzuconym przez inwestora, a zadaniem pracowni było stworzenie całej palety barw użytej w projekcie.

Stworzyliśmy mapę skojarzeń dotyczącą lodów, deserów oraz słodyczy. Te wszystkie słodkości skojarzyły nam się z błogością, lekkością, pozytywnymi uczuciami, latem, w ten sposób wpadliśmy na zaczerpnięcie kolorystyki z widoku letniego nieba o zachodzie słońca, na którym przeważają pastelowe barwy z przewagą różu, błękity, żółci. W projekcie postawiliśmy także na styl art deco, którym inspirujemy się od zawsze. Wykorzystaliśmy jego elementy, aby oddać kawiarniany sznyt miejsca. Połączyliśmy tu neo art deco – lżejsze i nowocześniejsze wydanie art deco, arch deco – smukłe łuki i oświetlające je neony z trendem happy design wprowadzającym do wnętrza zabawę „szczęśliwymi kolorami” – mówi Joanna Kubiak z pracowni Żurawicki Design.

W zaprojektowanym wnętrzu nie znajdziemy masywnych form przytłaczających przestrzeń. Wybrano lekkie, mosiężne, prawie ażurowe regały powielające kształt łuków oraz frezowaną ladę i zabudowę lodówek, te elementy dodały lekkości we wnętrzu unikając stworzenia zbitego monolitu. Ozdobą, ale także ważnym elementem wyposażenia są welurowe siedziska i marmurowe stoliki.cukiernia Neo Art

Wybierając oświetlenie do tego projektu, projektanci kierowali się jednakowo rolą i funkcją jaką ma spełniać w pomieszczeniu oraz klimatem, jaki ma tworzyć.

W sali sprzedaży wybraliśmy oświetlenie punktowe kierunkowe – ROLL od marki AQForm, które pozwala wyeksponować charakterystyczne elementy wnętrza oraz produkty. Istotnym elementem wystroju tego wnętrza był dla nas wybór oświetlenia dekoracyjnego, które ma nawiązywać do naszych skojarzeń letniego nieba, obłoków oraz lekkości, dlatego wybraliśmy kuliste oprawy jako uzupełnienie. Nie bez powodu wszystkie oprawy lamp oraz lampy są białe, jest to zarówno nawiązanie do idei projektu, ale również wprowadzenie koloru nienarzucającego się, delikatnego, niekłócącego się z resztą kolorów użytych w kawiarni – mówi projektant Jakub Żurawicki.

W wyborze materiałów kierowano się designem, który pozwala oddać charakter wnętrza i opowiedzieć jego historię oraz jakością i trwałością produktów, która jest ważnym aspektem przy częstej eksploatacji.

Zobacz też: Sklep | Wnętrza | Pantone | Sklep | Kawiarnia | Sklep whiteMAD.pl

źródło: AQForm