Połączyli sztukę z architekturą. Efekt? Mieszkanie robi wrażenie

Mieszkanie znajduje się w Pradze. Już po pierwszym spojrzeniu widać, że każdy fragment został dokładnie zaplanowany, a w pracach projektowych architektom nie brakowało odwagi. Projektanci umiejętnie połączyli sztukę z architekturą, tworząc przestrzeń, która z jednej strony jawi się jako galeria z designem, a z drugiej jest unikalnym miejscem do życia.

Wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni Objektor architekti – Jakub Červenka, Václav Šuba, Vojtěch Šaroun. Lokal Ovenecká 33 znajduje się w Pradze w Czechach. Propozycja stworzenia tak oryginalnego miejsca była dla architektów nie lada gratką. Już od dawna marzyli o projekcie, z którym będą mogli “zaszaleć”.

Projektując Ovenecká 33 architekci chcieli stworzyć przestrzeń, która będzie otwarta, a jednocześnie będzie zawierać przeróżne zakamarki. To miało być minimalistyczne mieszkanie, w którym spełnią się dziecięce marzenia właściciela – takie jak domowy tron, kuchnia wyglądająca jak jasinia czy sekretne drzwi w bibliotece.

Lokal ma prawie 200 m kw. powierzchni. Jego właściciel chce tutaj zapraszać artystów, którzy miejsce będą mogli traktować jako przestrzeń do inspiracji. Można tu organizować wystawy i wydarzenia.

Mieszkanie powstało w starym budynku i w pierwszej kolejności zostało gruntownie wyremontowane. Architekci postawili na stonowaną kolorystykę, która jest tłem dla ustawionych tu dzieł sztuki. Nie brak tu jednak wyraźnych akcentów. Przykładami są intensywna zieleń oraz czerwień w łazienkach. Przestrzeń została podzielona na strefy funkcjonalne. Pierwszą jest otwarta część dzienna, w której organizowane są wydarzenia, kolejna to część mieszkalna z pracownią. Ostatnią strefą jest sypialnia właściciela mieszkania, która została mocno oddzielona od części dziennej – wpływa to na poczucie prywatności inwestora, a dojście do niej zostało nieco ukryte w zabudowie meblowej.


Pozostałe strefy apartamentu płynnie łączą się ze sobą, z luźną granicą między nimi. Prywatność można regulować za pomocą pionowych elementów przesuwnych. Łazienka typu studio została zaprojektowana w ściśle kwadratowym module. Jej surowość łagodzi witraż, który przepuszcza kolorowe refleksy światła. Neutralny biały kolor staje się grą kolorowych odcieni.

Dziś mieszkanie jest przede wszystkim domem dla artystów, jednak czasami korzysta z niego inwestor, który jest bardzo zadowolony z pracy architektów. Ci ostatni mieli możliwość zaprojektować miejsce, które nie będzie tylko mieszkaniem, ale z powodzeniem może być odbierane jako jedna wielka instalacja artystyczna. Gratulujemy efektu!

fot. BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Modernizm | Beton | Detal | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły