Talerze, obrus i serwetki. Tak wygląda „Śląski stół” według Ewy Krawiec

Ewa Krawiec studiowała Wzornictwo na Uniwersytecie Pedagogicznym im. KEN w Krakowie. Pod okiem promotora dr Bartosza Muchy przygotowała projekt o nazwie „Śląski stół”. To zestaw naczyń, zaprojektowany z myślą o posiłkach typowych dla Śląska.

Autorka projektu urodziła się w górnośląskich Gliwicach, wychowała w Zawierciu w Zagłębiu Dąbrowskim, a dzieciństwo spędziła podróżując między tymi dwoma miastami. Dzięki pochodzeniu projektantka doskonale zna różnice w podejściu Ślązaków i Zagłębiaków do religii, pracy, kultury i rodzinności. Prezentowana praca dyplomowa jest wypadkową chęci promowania Śląska oraz rozwiązania problemu projektowego, jakim jest spożywanie często niesfornego regionalnego dania.

Projektantka przygotowała zestaw: ceramiczne talerze do serwowania dania, obrus oraz serwetki. Zaprojektowany wzór graficzny ma nawiązywać do subiektywnych skojarzeń autorki związanych z Zagłębiem Dąbrowskim i Zawierciem. Talerze i wybrane do nich danie to ukłon ku śląskim korzeniom.

Obserwacja osób spożywających danie była inspiracją do powstania form talerzy. Pokazuje dowcipne podejście do równie tradycyjnego, co niesfornego dania śląskiego. Zestaw powstałych talerzy jest rodzajem ilustracji zachowań, zamienionych w talerze wspomagające spożywanie posiłku. Mają rozwiązywać problemy ślizgania się klusek po talerzu, krojenia rolady, mieszania sosu z elementami składowymi potrawy lub też jego oddzielenie, w zależności od preferencji smakosza.

Praca ma także na celu zwrócenie uwagi na industrialny dorobek obszaru. Charakterystyczne wzory stosowane na kryształach, produkowanych w Hucie Szkła Zawiercie, są inspiracją do powstania wzorów tkanin.