Budynek technikum znajduje się w niewielkim mieście Priboj w Serbii. Jego projekt przygotował zespół architektów z pracowni Studio A&D Architects DOO oraz biura GHVC Studio. Projektanci chcieli stworzyć przyjazne nauce miejsce, dlatego budynek pełen jest nowoczesnych rozwiązań.

Priboj to liczące blisko 15 tysięcy mieszkańców miasto w południowej Serbii. Znajduje się tam szkoła techniczna, której historia sięga 1947 r. Dwa lata temu władze szkoły postanowiły przeprowadzić remont generalny. Do projektu przebudowy zaproszono dwa biura projektowe – Studio A&D Architects DOO oraz GHVC Studio. Architekci nie bali się sięgać po nowoczesne rozwiązania i odważne kolory, które umiejętnie połączyli dostarczając uczniom nową jakość.

Wyremontowano fasadę budynku, którą przykryto płytami w geometryczne wzory. Ciekawe malowanie zyskały słupy konstrukcyjne, których architekci nie chcieli maskować – ich obecność stała się atutem. Słupy pomalowano na niebieski, czerwony, złoty i czarny kolor. Budynek zyskał nowe okna i dach. Prawdziwa rewolucja nastąpiła wewnątrz. Wyremontowano wszystkie sale lekcyjne, salę gimnastyczną, toalety, pomieszczenia techniczne i korytarze. Dzięki zamontowaniu na sufitach paneli Armstrong udało się wyciszyć cały kompleks, przez co stał się przyjemnym miejscem do nauki.

W niektórych salach zachowano też stare ławki, dzięki którym technikum zachowało swój unikalny klimat.technikum

Realizacja opublikowana została w albumie ABOOK 2020 wydanym przez firmę Armstrong. W wydawnictwie znalazły się najlepsze realizacje architektoniczne z całego świata. W zestawieniu uwzględniono też kilka realizacji z Polski. Album możecie przejrzeć za darmo klikając TUTAJ.

Czytaj więcej: Sufity podwieszane | Edukacja | Elewacja | Biuro | Dzieci

źródło: materiały prasowe Armstrong, fot. Studio A&D Architects DOO