Elewacja PO remoncie

Zakończyli remont budynku. Po zdjęciu rusztowań ktoś popisał elewację

Zakończył się remont budynku przy ulicy Przybyszewskiego 73/77 na Starych Bielanach w Warszawie. Prace były dofinansowane przez UM Warszawy. Naprawiono zniszczoną elewację, od której odpadał tynk. Niestety mieszkańcy nie cieszyli się długo z odświeżonego budynku. Zaraz po zdjęciu rusztowań na elewacji pojawiły się wulgarne napisy.

Remont budynku przy ulicy Przybyszewskiego 73/77 odbywał się przy wsparciu finansowym miasta. Z budżetu stolicy na ten cel przeznaczono 133 tys. zł. Wyremontowano elewację jednopiętrowego budynku z charakterystycznym, wysokim czerwonym dachem. Gmach zaprojektował Janusz Dzierżawski, a jego budowa trwała od 1928 do 1930 roku.

Odnowiony budynek jest częścią osiedla mieszkaniowego Zdobycz Robotnicza (więcej o osiedlu i jego historii pisaliśmy TUTAJ). Dziś gmach uchodzi za oryginalny przykład przedwojennego, dworkowego stylu. Na szczęście budynek nie ucierpiał podczas II wojny światowej. Inaczej było z elewacją, która przez ostatnie dziesięciolecia niszczała. Z zewnętrznych ścian odpadał tynk.

Podczas remontu odnowiono tynki, odtworzono gzymsy i boniowanie w narożnikach ryzalitów. Wymieniono też obróbki blacharskie. Jednak z odnowionej elewacji mieszkańcy nie cieszyli się długo. Jak informuje biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków, chwilę po zdjęciu rusztowań ktoś popisał elewację czarną farbą. Napisy pojawiły się w dwóch miejscach. Pierwszy to wulgaryzm, a drugi przedstawia herb klubu piłkarskiego. Na publikowanych tu zdjęciach napisy zostały nieco zamazane.

Napis na odnowionej elewacji

Przeciw takim działaniom m.st. Warszawa ogłosiło w lipcu start kampanii „Wspólnie przeciw bazgrołom”. Tego typu wandalizmy nie tylko szpecą nasze miasto, ale narażają na kolejne wydatki wspólnotę mieszkaniową, niweczą pracę konserwatorów i architektów. Do szeroko zaplanowanej kampanii zostały włączone biura i jednostki miejskie, organizacje pozarządowe, artyści. Chcemy edukować, dlatego już wkrótce w warszawskich szkołach rozpoczną się lekcje uświadamiające młodzieży, jak wielki jest to problem – także związany z ekologią. Bowiem do czyszczenia bazgrołów stosuje się agresywną chemię i zużywa bardzo duże ilości wody – informuje Stołeczny Konserwator Zabytków.

Napisy na odnowionej elewacji budynku przy ulicy Przybyszewskiego zostaną usunięte. Oby już na zawsze.

źródło: Stołeczny Konserwator Zabytków

Czytaj też: Warszawa | Kamienica | Elewacja | Archialert | Detal | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły