Zestaw naczyń do fermentacji żywności. Praca dyplomowa Julii Jaworskiej!

Zestaw naczyń do fermentacji żywności o nazwie SOUR to efekt pracy dyplomowej Julii Jaworskiej. Projekt został zrealizowany w ramach dyplomu licencjackiego pod kierunkiem dr Bartłomieja Mejora, na Wydziale Wzornictwa Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.

Szczególne wśród codziennych czynności wydaje mi się przygotowywanie, serwowanie i spożywanie posiłków. Jedzenie to czynność społeczna. Konkretne potrawy zakorzeniają nas w kulturze, towarzyszą uroczystościom. Smaki łączymy ze wspomnieniami. Jedzeniem określamy swoje preferencje, budujemy tożsamość. Ogromną rolę w polskiej kulturze i tworzeniu zależności od zawsze odgrywała sfermentowana żywność. Znacząca liczba posiłków, biesiad i celebracji skupia się wokół podstawowych wytworów fermentacji — chleba i wina — jednych z najstarszych produktów stworzonych przez ludzkie ręce, którym proces fermentowania nadaje wartości i trwałości.

Najbardziej niezwykłym i fascynującym aspektem praktyki fermentacji jest fizyczne współistnienie z bakteriami i roślinami z naszego środowiska. Niektóre z bakterii pochodzą z bardzo pierwotnych szczepów. Obecne organizmy mają więc przodków z czasów kiedy na świecie być może nie było jeszcze człowieka. Świadomość tego, że jesteśmy częścią koewolucji wszystkich gatunków, ma ogromny wpływ na nasze decyzje i postrzeganie świata.

Julia Jaworska, autorka pracy dyplomowej

Zestaw do fermentacji żywności to projekt, który zwraca uwagę na problem współczesnego modelu żywienia, opartego na wysokoprzetworzonej żywności, spożywanych w pośpiechu posiłkach oraz zanikaniu lokalnych kultur gastronomicznych. Zaprojektowane obiekty stanowią sugestię rozwiązania — budowanie zdrowych nawyków, poprzez jednostkowe aktywizowanie użytkownika w praktykę pracy z jedzeniem. Trzy różne obiekty sygnalizują trzy obszary działania — trzy kategorie produktów, jakie możemy uzyskać — kiszone warzywa i owoce, napoje tonizujące i produkty mleczne jak jogurt i kefir.

Na komplet składają się trzy ceramiczne naczynia, każde uzupełnione o dedykowaną pokrywkę: jedno do kiszenia warzyw i owoców, drugie naczynie do napojów tonizujących oraz kolejne oddzielne do produktów mlecznych. Każda forma posiada rynienkę na wodę, umożliwiającą hermetyczne zamknięcie naczynia. Niezbędnym elementami do uzyskania takiego zamknięcia są ceramiczne pokrywki o prostym kształcie, który nie dominuje głównej bryły. Zaprojektowane zostały tak, aby oprócz funkcji przykrywania pełniły rolę miseczek do serwowania, lub próbowania owoców kiszenia. Zestaw uzupełniają bawełniane osłonki, które zawierają w sobie kieszonki na filtr z węgla aktywnego. Nałożone na naczynie chronią przed zanieczyszczeniami z zewnątrz, niwelują intensywny zapach i zapewniają przepływ powietrza.

źródło, zdjęcia: Julia Jaworska / Instagram: julaj_design  

Czytaj też: Ceramika | Zdrowie | Polscy projektanci | Naczynia | Rośliny | Portfolio