Kamienna Grobla

Drugie życie poindustrialnej zabudowy – inw. Kamienna Grobla w Gdańsku

Kompleks historycznej fabryki, położony nad brzegiem Nowej Motławy, przy ulicy Kamienna Grobla w Gdańsku, przejdzie metamorfozę. Nieruchomość zostanie uzupełniona od strony ulicy Jałmużniczej nowoczesnym budynkiem, a poindustrialne zabytkowe zabudowania zyskają nowe życie.

W zespole powstaną 33 apartamenty loftowe oraz 32 studia. Inwestycja znajdzie się tuż przy bulwarowych schodach prowadzących nad wodę, a także zaoferuje bezpośredni widok na Nową Motławę, Most Toruński i Wyspę Spichrzów. 15 minut spacerem od inwestycji Kamienna Grobla znajduje się Gdańskie Stare Miasto z ulicą Długą, Żurawiem czy Bazyliką Mariacką.

Wiz. Acciona Nieruchomości

Kamienna Grobla


W XIX w. przy Kamiennej Grobli powstał młyn olejowy należący do bogatego kupca Wilhelma Theodora Behrenda. W 1876 roku obiekt został wykorzystany do utworzenia dużego kombinatu olejowo-młynarskiego firmy Peter Patzig & Co. Budynki dość poważnie ucierpiały w wyniku działań wojennych 1945 roku. Po odbudowie zostały zagospodarowane na działalność produkcyjną i stały się siedzibą Fabryki Batycki, produkującej galanterię skórzaną i biżuterię. Po zakończeniu działalności zabudowania stały opuszczone, co negatywnie wpłynęło na ich kondycję. Nowa inwestycja Kamienna Grobla tchnie w nie nowe życie, a poindustrialna zabudowa, tak charakterystyczna dla tej części Gdańska, zostanie odrestaurowana i przystosowana do nowych funkcji.

Pofabryczne budynki obecnie i po przebudowie. Źródło: Google Maps i Acciona Nieruchomości

Główną ideą projektu jest rozbudowa budynku dawnej Fabryki Batycki poprzez dodanie nowej, kontrastującej z historyczną tkanką bryły. Wprowadzenie funkcji mieszkaniowej o charakterze loftowym wymaga również zmian w istniejącej bryle. Wszystkie elementy zmieniane i wprowadzane do istniejącej zabudowy mają charakter współczesny, eksponując przy tym zachowane elementy zabytkowego poprzemysłowego budynku. Elementem charakterystycznym założenia jest pozostawienie w osi widokowej pomiędzy segmentami od ul. Kamienna Grobla dwóch łączników, które odwzorowują charakter istniejącego stalowego elementu, łączącego istniejące dwa budynki fabryczne. Aby zwiększyć komfort użytkowania, od strony ulicy Jałmużniczej zaprojektowano dziedziniec doświetlający mieszkania, w którym znajduje się mały ogród. Będzie to przyjazna zielona przestrzeń, wolna od ruchu samochodowego. Było to możliwe dzięki przeniesieniu parkingu do podziemia budynku.
Wizualizacje wykonane były pod nadzorem POTEARCHITEKCI, na zlecenie Acciona przez firmę BLOK STUDIO.

Źródło: POTEARCHITEKCI

Wizualizacje: Acciona Nieruchomości

Czytaj też: Architektura | Elewacja | Metamorfoza | Renowacja | Zabytek | Gdańsk | Architektura w Polsce

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły