Popolare - nowa włoska restauracja w Warszawie

Popolare. Nowa pizzeria na gastronomicznej mapie Warszawy!

Popolare pizzeria e pasta to najnowszy koncept restauracyjny autorstwa Karola Szafrańca i Bartosza Serdakowskiego Goldsteina, którzy znani są z wielu projektów gastronomicznych w Warszawie, takich jak Bocce, Paradiso czy Zachodni Brzeg. Mogłoby się wydawać, że lokali serwujących pizzę jest w Warszawie aż nadto. Dlatego tym bardziej otwierając nową restaurację trzeba wyróżnić się czymś szczególnym. Aby osiągnąć ten cel, właściciele zaprosili do współpracy pracownię Sojka&Wojciechowski, którzy specjalizują się we wnętrzach dedykowanych gastronomii (ale nie tylko). O Sojka&Wojciechowski pisaliśmy w serwisie niejednokrotnie.

Właściciele Popolare pizzeria e pasta zaprojektowanie najnowszego lokalu powierzyli pracowni Sojka&Wojciechowski, znanej z projektów m.in. kawiarni Waszyngtona, Żony Krawca, Miłości Praga czy Barów Prasowy i Gdański. Projektanci postawili na zabawę formą. Gruby strukturalny tynk na ścianach przywołuje wspomnienie wypalonych południowym słońcem ścian Włoskich wiosek. Dodatkowo pokryty grafiką autorstwa Karoliny Lubaszko, stał się motywem przewodnim lokalu.

 „Zależało nam na uchwyceniu pogodnego, wakacyjnego nastroju, z którym nam mieszkańcom pochmurnej północy kojarzą się Włochy, stąd pastelowe, jasne kolory zastosowane w elementach wykończenia. Elementy tapicerskie, blaty stołów, meble oraz górująca nad wszystkim korona baru, zostały tak zaprojektowane i dopasowane kolorystycznie żeby stworzyć odpowiednią atmosferę” tak o projekcie mówi Maciek Granecki jeden z autorów z pracowni S&W. Dopełnienie stanowi oświetlenie i liczne neony zaprojektowane przez autorów projektu.


Oczywiście poza wnętrzem równie istotna jest kuchnia, za którą odpowiada Michał Kaczmarczyk. Popolare serwuje przede wszystkim przez niektórych chyba już zapomnianą pizzę rzymską, na cienkim i chrupiącym cieście. Długa fermentacja, minimalna ilość drożdży i wysoka hydratacja gwarantują, że jest ona lżejsza i łatwiej strawna. Kucharze używają mąki 5 stagioni superiore, niefiltrowanej oliwy Grezzona Anfora oraz pomidorów San Marzano z Kampanii.

Obok rzymskiej pizzy, kluczowe w menu Popolare są makarony. W roli głównej znajduje się pasta fresca, czyli świeży makaron wykonany z najwyższej jakości pszenicy durum, który występuje w towarzystwie świeżych mięs, owoców morza oraz aromatycznych ziół i warzyw. W ofercie znajduje się również szeroki wybór przystawek przygotowanych zgodnie z włoskimi recepturami. Tak starannie zaprojektowane lokale zarówno pod kątem wnętrza jak i menu pokazują, jak bardzo zmienił się (na lepsze) rynek gastronomiczny w Warszawie w ostatnich latach.

Autorka zdjęć: Maja Bułkowska

O pracowni:
Sojka & Wojciechowski – założyliśmy naszą pracownię w 2004 roku, będąc jeszcze na studiach na Wydziale Architektury Wnętrz warszawskiej ASP. Zaczęliśmy od projektowania małych form użytkowych i projektów wnętrz dla magazynów. Do dziś zaprojektowaliśmy wspólnie ponad 100 wnętrz – prywatnych i publicznych: od 30-metrowej kawalerki po ponad 600-metrowy klub sportowy w centrum Warszawy.

Mimo upływu czasu lubimy nazywać się młodym studiem projektowym. Wciąż na nowo czerpiemy inspiracje z miasta, w którym żyjemy, przemierzając je na skuterze, deskorolce, motocyklu. Z powodzeniem godzimy najnowsze trendy z klasyką, awangardą, formami industrialnymi, zawsze podchodząc do każdej realizacji ze świeżym spojrzeniem. Więcej na temat pracowni przeczytacie tutaj: http://sojkawojciechowski.pl

Czytaj też: Architektura w Polsce | Warszawa | Wnętrza | Butik  | Restauracja  | whiteMAD na Instagramie  |