Restauracja Oliva w Warszawie. Połączyli kuchnię Południa z designem Północy

Restauracja Oliva znajduje się przy ulicy Ordynackiej 10/12 w Warszawie. To miejsce dla fanów śródziemnomorskiej kuchni i dobrego designu. Miejsce ma niekwestionowaną bohaterkę – to… oliwa!

Nowe wnętrze restauracji zaprojektowali Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio. Inspiracją do projektu wnętrza był śródziemnomorski styl i klimat, jednak tłem dla mebli i dodatków jest charakterystyczna dla Skandynawii biel. Dodatkowo wnętrze wypełniają piaskowe i niebieskie elementy.

Projektanci połączyli tu tradycję i nowoczesność. Aby uczynić miejsce przyjemnym dla oczu postawili na naturalne materiały, takie jak kwarcyt czy drewno. Całość dopełniają detale: antyczne wazy, charakterystyczna umywalka ustawiona tuż przy wejściu czy szklano-mosiężne lampy na suficie. Wrażenie robią też wzory na podłodze, które przywodzą na myśl obrazy generowane przez kalejdoskop.

Część baru ma kolorowe wykończenie. To energetyczny akcent, który został powtórzony na kanapach.

Innym energetycznym “akcentem” są serwowane tutaj dania. W menu można znaleźć pozycje inspirowane kuchniami krajów Europy, które słyną z produkcji oliwy. Jednocześnie pojawiają się tutaj elementy zaczerpnięte z kuchni polskiej. W karcie są sezonowe warzywa, owoce, mięso oraz ryby od zaprzyjaźnionych rolników i hodowców. Wspomniana już “bohaterka”, czyli oliwa zajmuje centralne miejsce na talerzach oraz w Olive Barze.


Chcieliśmy dać Wam dostęp do wielu oliw w tym samym czasie do degustowania, porównywania i koniecznie maczania w nich naszego wypiekanego na miejscu pieczywa. Zachęcamy, abyście podchodzili samodzielnie napełniać zaprojektowane przez nas oliwne czarki i odkrywali różnorodne oblicza oliwy – tłumaczy właścicielka Julia Adamczyk.

Restauracja Oliva w Warszawie niedawno ruszyła z prozdrowotną kampanią edukacyjną. Akcja #LEJESIE ma promować prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek i zachęcać do włączania tego tłuszczu do swojej diety. Niech #LEJESIE na zdrowie!

OLIVEBAR to jedyna tego typu autorska konstrukcja w Europie pomysłu Filipa Książka – managera generalnego Restauracji Oliva.

zdjęcia: ONI Studio

źródło: Restauracja Oliva

Czytaj też: Restauracja | Warszawa | Wnętrza | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie