Sowia Dolina w Karpaczu. Wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni Razoo

Sowia Dolina to część hotelu Artus w Karpaczu. Obiekt został powiększony o nową część, z basenem i restauracją. Przestrzeń wspólną miejsca zaprojektowali architekci z pracowni Razoo.

Zadaniem architektów było stworzenie wizualnie atrakcyjnego miejsca, które wypełnią naturalne materiały, rośliny i akcenty kolorystyczne w barwach ziemi. W części wspólnej znaleźć można też przykłady polskiego designu i wykonane ręcznie przedmioty, które powstały z myślą o tej przestrzeni. W sumie zespół architektów Razoo przygotował projekty basenu, restauracji i lobby. Basen oraz przylegające do niego pomieszczenia sprzyjają relaksowi.

Zainspirowani podróżami chcieliśmy stworzyć miejsce do zażywania kąpieli i relaksu, przypominające marokańskie riady, gdzie mamy dużo miejsc do odpoczynku, piękną mozaikę a także rośliny i tynki ozdobne – opisują autorzy projektu.

W niecce basenowej zaprojektowały układ mozaiki, który zainspirowany jest posadzką z lizbońskich ulic. Mozaika w takiej wersji potęguje wrażenie ruchu wody. Na ścianach pomieszczenia zamiast mozaiki wykorzystany został tynk ozdobny wykonany według indywidualnego projektu. Dodatkowo przestrzeń zdobią drewniane okładziny z wyciętym logo hotelu oraz płytki typu lastriko. Nad basenem zawisły lampy o długości 300 cm, które zaprojektowali architekci z Razoo. Co ciekawe, lampom towarzyszy lustro obrotowe, które w odbiciu powiela mozaiką i ruch wody.

Smaczną częścią realizacji jest restauracja Sutra. Restauracja wprawdzie znajduje się przy hotelu, ale została zaprojektowana w taki sposób, aby działać niezależnie. Z restauracji korzystać mogą wszyscy. Restauracja powstała w wyniku przebudowy starej przestrzeni. Projektanci postawili na spójność materiałów, ale pojawiają się elementy drewna, zieleni, metaloplastyka i lustra na suficie. Całość utrzymana jest w kolorystyce bordo.


Ostatnią nowością jest lobby. Przestrzeń ta składa się z recepcji, restauracji i strefy konferencyjnej. Oprócz naturalnego drewna w przestrzeni lobby widać tynk ozdobny i wióry drzewne na suficie. Wyraźnym akcentem kolorystycznym są granat oraz ciemna zieleń i pudrowy róż. Stałe elementy wyposażenia zostały zaprojektowane specjalnie dla tego pomieszczenia. Z mniejszych przedmiotów warto zwrócić uwagę na stoły, stoliki, krzesła czy fotele od polskich producentów.

Aby ożywić przestrzeń architekci zaprosili do współpracy artystów, którzy przygotowali indywidualne dzieła. Przykładem jest instalacja sznurkowo-ceramiczna umieszczona na ścianie klatki schodowej – jej finalny kształt wynika z inspiracji Śnieżką. Dodatkowo pojawiają się tu lampy makramowe zamieszczone nad szwedzkim stołem. Na ścianach pojawiły się też grafiki polskich ilustratorów, w tym Aleksandry Morawiak.

fot. Migdał Studio

źródło: Razoo architekci (www.razoo.pl)

Czytaj też: Hotel | Wnętrza | Restauracja  | Kawiarnia | Styl Japandi | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły