Z widokiem na Ogród Krasińskich. Piękne mieszkanie w Warszawie

Mieszkanie znajduje się w sąsiedztwie Ogrodu Krasińskich w Warszawie. Jego wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni LBWA. To kameralny budynek, ale jego wnętrze zaprojektowane zostało z dużą dbałością o detale i z wykorzystaniem wysokiej jakości materiałów wykończeniowych. Podobnie potraktowano opisywane wnętrze.

Już sam układ wnętrz mieszkania nie jest dziełem przypadku. Prace nad projektem rozpoczęły się jeszcze na etapie budowy budynku, dzięki czemu możliwe było wprowadzenie indywidualnych zmian w układzie funkcjonalnym. W ten sposób przestrzeń lepiej odpowiada potrzebom właścicieli.

Po wejściu do środka uwagę przykuwa naturalne drewno orzechowe, które stanowi główny materiał wykorzystany we wnętrzu. Jego szlachetna barwa doskonale uzupełnia się z zielenią i brązem drzew widocznych przez duże przeszklenia tworząc spójny i harmonijny efekt.

Mieszkanie w Warszawie podzielone zostało wyraźnie na dwie strefy. Część dzienną stanowi hol wejściowy z garderobą oraz otwarta przestrzeń salonu połączona z kuchnią i jadalnią. Część nocna obejmuje pokój dziecięcy, małą łazienkę, pomieszczenie gospodarcze z pralnią oraz główną sypialnię z garderobą i łazienką. Hol wejściowy oddzielony został od pozostałej części dużymi, przesuwnymi drzwiami. Szerokie tafle ryflowanego szkła osadzone zostały w cienkich, czarnych, aluminiowych ramach i stanowią delikatną przegrodę przy jednoczesnym doświetleniu naturalnym światłem.

Centralną cześć strefy dziennej stanowi przestrzeń wypoczynkowa z miękką, rozłożystą sofą. Przestrzeń ta łączy jadalnię ze stołem i biblioteką oraz kuchnię. Kuchnia zwrócona została na przestrzeń dzienną dzięki zaprojektowanej wyspie. Blat oraz obudowa wyspy wykonane zostały z naturalnego kamienia, aby przełamać monolityczną formę na styku płaszczyzn pozostawiono delikatną szczelinę wykończoną fornirem orzechowym.

Ten sam kamień zastosowany został również jako wykończenie wnęki z płytą indukcyjną znajdującą się w części wysokiej zabudowy. Wysokie szafy kuchenne łączą się z korytarzem prowadzącym do strefy nocnej. Fronty szaf, drzwi oraz panele ścienne wykończone zostały naturalnym fornirem orzechowym – tworząc spójną całość – opisują autorzy projektu.

Motyw drewna orzechowego płynnie przenika również do wnętrza łazienki i wizualnie łączy się z płytkami w kolorze ciemnej zieleni.


Główna sypialnia została nieco ukryta za dużymi drewnianymi drzwiami na końcu korytarza. W jej centralnym punkcie zaprojektowano garderobę, która stanowi swego rodzaju przegrodę pomiędzy strefą z łóżkiem a łazienką. Podobnie jak korytarz, garderoba wykończona została naturalnym fornirem orzechowym. Łazienka obok sypialni utrzymana jest w jasnej kolorystyce. Mocniejszym akcentem kolorystycznym jest wnęka prysznicowa, którą ozdobiły duże, bladoróżowe płytki. Taki kolor dobrze komponuje się z jasnym kamieniem, którym wykończona została posadzka i cokoły w pozostałej części łazienki.

projekt: LBWA Studio

fot. ZASOBY Studio

Czytaj też: Warszawa | Mieszkanie | Wnętrza | Meble | Drewno | whiteMAD na Instagramie

 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły