Zbudowali go studenci. Pawilon Wolności w Łazienkach Królewskich

Nietypowy mebel zaprojektowali studenci Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej. Pawilon Wolności zbudowali na początku lata na terenie Łazienek Królewskich. To tymczasowa instalacja przygotowana pod hasłem cyklicznego wydarzenia “stawiamy_”, z której korzystać można do końca września.

Pawilon zaprojektowali studenci, którzy wybrali specjalizację A3 – Architektura Technologii i Struktury, Kontekstu i Znaczenia. Mebel zaprojektowali i wykonali pod okiem specjalistów. Przedmiot ma uatrakcyjniać przestrzeń Łazienek Królewskich i można z niego korzystać do końca września. Projekt jest o tyle wyjątkowy, jako iż to pierwszy raz kiedy praca teoretyczna miała okazję się zmaterializować, przeprowadzając jednocześnie młodych architektów przez wszystkie etapy projektowe – począwszy od intensywnych prac koncepcyjnych, przez wykonanie projektu wykonawczego, koordynacji wielobranżowej, po wzniesienie pawilonu własnymi rękami.

Pawilon Wolności ustawiony został w sąsiedztwie klonów, topoli i wiązów. Mebel można znaleźć obok Ermitażu. Przedmiot ma formę lekkiej, drewnianej konstrukcji, na której powieszono pasma białych materiałów. Projektanci zachęcają, by wejść do środka Pawilonu, gdzie można odczuć pełne oddziaływanie okręgu. W centralnej części założenia posadzono słoneczniki.

Architektura pawilonu stanowi swego rodzaju przejście do przestrzeni, w której wszyscy są równi. Słońce ślizga się po zwróconym do środka zadaszeniu, nakierowując całą uwagę na symboliczny ogród – nadzieję. Gra światła i materiałów ma sprzyjać wprowadzaniu użytkownika w refleksyjny nastrój. Dzięki kolistej bryle, siedząc na podeście, czy też na huśtawce, patrzymy nie tylko na kwiaty – ale też na siebie nawzajem, co ma nam wszystkim przypominać, że razem możemy oprzeć się każdej opresji – opisują studenci.

Projektując obiekt studenci chcieli uszanować rosnącą starą zieleń i w minimalnym stopniu ingerować w przyrodę. Tymczasowy pawilon zaprojektowany został z dwunastu jednakowych przęseł. Po zewnętrznym obwodzie rząd wielogałęziowych słupów stanowi podporę dla zadaszenia przypominającego kształt lejka. Dzięki pierścieniom rozmieszczonym na obwodzie, całość działa jak odwrócona kopuła.


Dodatkowo mebel ma być wyrazem solidarności z walczącą o wolność Ukrainą. Okrągła forma pawilonu symbolizuje jedność, a rosnące w centralnej części słoneczniki stanowią nawiązanie do żółtego koloru ukraińskiej flagi.

Współtwórcy pawilonu: Jasmina Aboulker, Weronika Adach, Natalia Andrzejak, Małgorzata Bonowicz, Kamila Chodoła, Roxana Dziurowic, Julia Jędrys, Joanna Kasica, Anna Kieloch, Bartosz Ligwiński, Julia Lipińska, Maciej Makuszewski, Nelli Markhai, Marta Miszczak, Maria Mitrzak, Natalia Okruszek, Karolina Padło, Szymon Pawelczuk, Aleksandra Snopkowska, Natalia Trzaskowska, Maria Wito

Projekt Prowadzili: dr hab. inż. arch. Anna Maria Wierzbicka, prof. PW; dr arch. kraj. Kinga Zinowiec-Cieplik; mgr inż. arch. Maciek Kaufman; mgr inż. arch. Szymon Kalata

Konsultowali: dr inż. arch. Ewelina Gawell – konsultacje konstrukcyjne; dr inż. arch. Paweł Trębacz – konsultacje urbanistyczne; mgr inż. Mariusz Wrona – konsultacje konstrukcyjne

fot. Krzysztof Koszewski

źródło: Politechnika Warszawska

Czytaj też: Place, Skwery, Parki  | Drewno | Zieleń | Miasto | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły