Pochwała minimalizmu.  Tak w dwóch słowach można opisać mieszkanie zaprojektowane przez Darię Wachowicz z pracowni Dash Interiors . Mieszkanie zostało przearanżowane pod kątem układu funkcjonalnego, została otworzona przestrzeń dzienna kosztem jednej z sypialni, dzięki czemu właściciele zyskali miejsce na duży stół, mieszczący 8-10 osób. W mieszkaniu zostało wydzielone pomieszczenie gospodarcze, a także wyburzona została ściana między aneksem a holem. Zabiegi te sprawiły, że wchodząc do domu, można poczuć oddech przestronności, nieskrępowany ścianamii działowymi do poszczególnych pomieszczeń, co miało miejsce na początku.
„Nasza wspólna przygoda z Olą i Arturem, rozpoczęła się jakiś czas temu podczas projektu mieszkania Oli. Współpraca przebiegała pomyślnie,  bardzo dobrze się rozumiałyśmy a wszystkie prace związane z remontem jej mieszkania , posuwały się zgodnie z założeniami Ola poprosiła o projekt mieszkania dla siebie i narzeczonego na warszawskim wilanowie. Myślę, że kluczową rolę odegrało zaufanie, którym Ola obdarzyła studio Dash Interiors i fakt, że dała mi wolną rękę  – to chyba najlepsza forma wyrazu uznania. Ola jest jest współzałożycielką marki Aure, które tworzy ubrania inspirowane naturą, zajmuje się także doradztwem podatkowym, Artur jest zawodowym sportowcem.” – tłumaczy Daria Wachowicz z pracowni Dash Interiors
Zabudowa kuchenna, jest w kolorze szaro-beżu, przełamana ciemną dębową wyspą z ryflowanymi frontami oraz mosiężnym cokołem. Blat i wyłożenie nad blatem, wykonane zostało z konglomeratu o rysunku calacatty.
„Kiedy Ola, pokazała mi kilka zdjęć inspiracyjnych, wiedziałam i czułam w którym kierunku ma pójść ten projekt. Postawiliśmy na naturalne materiały : drewno, kamień, mosiądz, rattan oraz zabawę strukturami, stąd m.in wyspa wykończona drewnianymi lamelami. Chciałyśmy uzyskać efekt minimalizmu, przełamanego eleganckimi akcentami, stąd motyw sztukaterii na ścianach, wszystko to w stonowanych, przenikających się kolorach i materiałach.” – dodaje Daria Wachowicz 
Część dzienna to narożnik wykonany pod indywidualne zamówienie, marmurowy stolik, obły fotel w neutralnym beżowym kolorze, wszystko uzupełnione plecionym dywanem. Między salonem a jadalnią została wykonana szklana ścianka, wydzielająca salon od jadalni, gdzie znajduje się dębowy prosty stół zestawiony z krzesłami cesca. W głównej łazience utrzymanej w naturalnej stylistyce znajduje się wanna wolnostojąca, ryflowane dębowe fronty meblowe. Na podłodze położona została płytka imitująca beton a na ścianach marmur calacatta.
W sypialni znajduje się garderoba oraz łazienka z prysznicem wydzielona przeszkloną ścianką z ryflowanego szkła, które nadaje intymności. Wypalane kafle ułożone zostały w jodełkę i zestawione z marmurową podłogą, całość została uzupełniona o drewniane elementy

Czytaj też: Architektura w Polsce | whiteMAD na Instagramie  | Wnętrza | Mieszkanie

źródło: materiały prasowe /Pochwała minimalizmu na Wilanowie / www.facebook.com/interiorsdash
zdjęcia:  Bartosz Jakubowski