Wyposażenie do gastronomii – na co postawić?

Sukces lokalu gastronomicznego jest zależny od kilku czynników. Kiedy stworzy się już dobre menu, zdobędzie wysokiej jakości produkty spożywcze oraz znajdzie sprawdzony zespół pracowników, koniecznie trzeba jeszcze zadbać o sprzęt. Ogromne znaczenie mają nie tylko podstawowe urządzenia, ale też inne, pomocne maszyny.

Zakup profesjonalnego sprzętu to duży wydatek. Warto traktować go jednak jako inwestycję w rozwój działalności – stanowi niejako jej filar, ponieważ ma ogromny wpływ na jakość serwowanych dań, także wizerunek lokalu. Podpowiadamy, na co warto postawić, gdy wybiera się wyposażenie do gastronomii!

Wyposażenie do gastronomii – solidna podstawa

Podstawowym wyposażeniem lokalu gastronomicznego są urządzenia przeznaczone do obróbki cieplnej. Dużą popularnością cieszą się wydajne, funkcjonalne piece konwekcyjne. W ostatnich latach jeszcze większe powodzenie ma ich nowocześniejsza odmiana, czyli piece konwekcyjno-parowe.

Sprzęt tego typu umożliwia nie tylko pieczenie, ale też gotowanie (na parze), blanszowanie, grillowanie, smażenie czy regenerację rozmaitych potraw. Dzięki specjalnemu obiegowi powietrza gwarantuje równomierną obróbkę, a jednocześnie zapobiega mieszaniu się zapachów – bez obaw można jednocześnie piec np. ryby i pieczywo. Przy tym znacznie pozwala zachować autentyczny aromat, wygląd i smak produktów, zmniejszając ilość stosowanego tłuszczu oraz zapobiega utracie cennych mikroelementów, przez co potrawy są zdecydowanie zdrowsze.

Często wybieranymi urządzeniami są też piece do pizzy. Wbrew pozorom przydają się nie tylko w pizzeriach – współcześnie wiele restauracji oferuje ten włoski przysmak. Do tego świetnie sprawdzają się również do przygotowania innych potraw, np. chleba, bułek, ciast czy zapiekanek warzywnych/makaronowych.

Dodatkowe wyposażenie do gastronomii – praktyczne urozmaicenie

Planując zakup wyposażenia do gastronomii warto przy okazji zastanowić się nad tym, jakie jeszcze urządzenia mogą być przydatne. Sprzęt przydaje się nie tylko w kuchni, ale też na zapleczu, a nawet na sali.

W przypadku restauracji, praktycznym dodatkiem będzie magiel przemysłowy, który znacznie ułatwia prasowanie obrusów i serwet. Jeśli ma się taką możliwość, dobrze jest stworzyć całą własną mini-pralnię, ponieważ jest to wygodne i ekonomiczne.

Ciekawą opcją są też efektowne modele profesjonalnego sprzętu, takie jak np. ekspresy do kawy retro. W stylowej kawiarni takie urządzenia wspaniale uzupełniają wystrój, tworzą wyjątkowy klimat i zachęcają zaintrygowanych klientów do złożenia zamówienia.

Artykuł sponsorowany