128 Podil Food Market to wizytówka kijowskiej sieci kawiarni 128, zlokalizowana w budynku dawnego dworca autobusowego na Podolu. Cztery kolejne kawiarnie sieci znajdują się w kompleksach mieszkalnych w różnych częściach miasta. Każdy lokal ma swoje unikalne cechy, ale wszystkie łączy przytulny, wygodny i służący relaksowi format kawiarni. Podil 128 miał być pierwszą lokalizacją w centrum miasta i jednocześnie przetestować nowy format targu spożywczego. Zgodnie z wizją klienta, w ciepłym sezonie na letnim tarasie pojawiałyby się food trucki, organizujące festiwale kuchni narodowej.
Zadanie było pozornie proste – stworzyć nowe miejsce, które szybko stanie się centrum społeczności o prostym, znajomym klimacie. Klientowi zależało na wygodnym i zrozumiałym projekcie z dużą ilością światła i roślinności wewnątrz kawiarni. Niepożądane były proste, agresywne kąty i błyszczące, metalowe elementy – wszystko, co mogłoby nadmiernie unowocześnić historyczną przestrzeń starego budynku dworca.
Fot. Andriy Bezuglov
BUDOWA
Prace nad lokalem zostały wstrzymane w związku z inwazją Rosji na Ukrainę – otwarcie 128 miało nastąpić wiosną 2022 r. Budowę wznowiono po zimowych przerwach w dostawie prądu, wiosną 2023 r. Budynek dawnego dworca autobusowego był w bardzo zaniedbanym stanie. Jego przestrzeń została podzielona na liczne i ciasne pomieszczenia pełne mebli biurowych z czasów sowieckich. Konieczny był demontaż wewnętrznych przegród, aby powiększyć przestrzeń i wpuścić więcej światła do kawiarni. Jednocześnie należało zachować wszystkie konstrukcje nośne – budynek był bardzo stary i przeszedł wielokrotne przebudowy, przez co ściany dosłownie pękały. Wyzwaniem były niemal wszystkie powierzchnie – ściany i sufit były bardzo nierówne.
Praca z obiektami historycznymi zawsze przynosi nieoczekiwane odkrycia. Podczas rozbiórki odkryto charakterystyczną dla budowli z tamtego okresu żółtą, klasyczną cegłę kijowską, z zamurowaną konstrukcją łukową i podpiwniczeniem. Cegła stała się autentycznością, do której dążyli architekci z pracowni balbek bureau przy projekcie 128. Po lewej stronie elewacji odświeżono tynk oraz wyczyszczono cegły dookoła wejścia. Odrestaurowano także zabytkowe ceglane arkady – łuk wejściowy ozdobiono żółtą cegłą pozostałą po rozbiórce. Po zakończeniu skomplikowanej rozbiórki konieczne stało się wzmocnienie słupów budynku metalową obudową – było to potrzebne ze względów bezpieczeństwa.

WNĘTRZE
Według koncepcji wnętrze lokalu nawiązuje do tematyki Podola. Wejście zaprojektowano w formie przeszklonego przedsionka, chroniącego gości siedzących po obu stronach wejścia przed przeciągami. Na podłodze przedsionka zastosowano tę samą nawierzchnię, co na fragmencie tarasu letniego, wprowadzając ulicę do środka i wizualnie łącząc wnętrze z zewnętrzem. Przy wyjściu z przedsionka gości wita pierwszy hol oraz bar. Nad barem wiszą lampy DIY. Po lewej stronie znajduje się przejście do drugiego, bardziej zacisznego holu, w którym na gości czekają miejsca do siedzenia w stylu salonu. Część kuchenna lokalu jest częściowo otwarta – w cukierni, oddzielonej przeszkleniem od holu, piekarze wypiekają ciasta i chleb. Goście mogą obserwować ich pracę, zamówić kawę, czy wybrać deser z ekspozycji. Nad cukiernią zawisło menu lightbox wykonane z kolorowych talerzy. Lightbox nawiązuje do dawnego dworca autobusowego i rozkładu jazdy.
Wszystkie meble wybrane do kawiarni są pochodzenia ukraińskiego. Stoły i półki wykonano na zamówienie przez ukraińskich rzemieślników na podstawie projektów i szkiców wykonanych przez biuro balbek bureau. Do dekoracji 128 właściciel przywiózł duży stos plakatów z Nowego Jorku o różnych formatach. Architekci wybrali najlepsze i powiesili je na ścianach. Dodaje to przestrzennych detali, poczucia przytulności i pozwala odwiedzającym oglądać ściany w oczekiwaniu na swoje zamówienia. Podczas budowy znaleziono starą mapę Ukrainy, którą oczyszczono, oprawiono i wykorzystano we wnętrzu.
Na prawo od wejścia znajdują się dwie toalety: standardowa i jedna dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej. Do dekoracji podłogi użyto wielokolorowych płytek z odzysku, które następnie pocięto na kawałki i zatopiono w mikrocemencie, a całość wypolerowano. Zielone plamy na ścianach dodają pomieszczeniu zabawnego charakteru. W obu kabinach znajdują się żeliwne zlewozmywaki ogrodowe z charakterystycznymi kranami. Kolejny zlew wykonany jest ze stołu IKEA – w blacie wycięto otwór na umywalkę. Niebieski neonowy znak nad zlewem tworzy efekt rekurencji.

ZEWNĘTRZE
Naprzeciwko wejścia na Podol 128 Food Market staną food trucki. Uzyskano teren w postaci parkingu skośnego wzdłuż elewacji. Aby zorganizować miejsce do siedzenia na świeżym powietrzu, zaproponowano wycięcie kawałka asfaltu, wyrównanie go w poziomie i ułożenie kostki brukowej, na której zostaną ustawione stoły. W ten sposób wydzielono dużą asfaltową przestrzeń przed lokalem i zintegrowano ją z główną fasadą. Latem przestrzeń uzupełnią ławki i stoły – wzdłuż bocznej elewacji, pod kasztanowcami – zaplanowano kilka miejsc do siedzenia – a także zieleń.
***
Twórcy projektu, architekci Slava Balbek, Lena Briantseva oraz Vitalina Hoshovska Podil 128 Food Market odbierają jako szansę na tchnięcie nowego życia w zabytkowy budynek i pracę na ich ukochanym Podolu. „Pomimo wszystkich wyzwań projektu stworzyliśmy miejsce z duszą i już nie możemy się doczekać pierwszych festiwali street foodu w cieniu starych kasztanów”– piszą architekci.
Podil 128 Food Market
Architekci: Slava Balbek, Lena Briantseva, Vitalina Hoshovska
Powierzchnia projektu: 205 m2 (+ taras 583 m2)
Rok projektu: 2023
Lokalizacja: Kijów, Ukraina
Zdjęcia: Andrey Bezuglov, Maryan Beresh
Źródło: balbek bureau
Czytaj też: Architektura | Wnętrza | Kijów | Ukraina | whiteMAD na Instagramie