128 Podil Food Market
Fot. Andriy Bezuglov

128 Podil Food Market – nowatorska kawiarnia w budynku starego kijowskiego dworca

128 Podil Food Market to wizytówka kijowskiej sieci kawiarni 128, zlokalizowana w budynku dawnego dworca autobusowego na Podolu. Cztery kolejne kawiarnie sieci znajdują się w kompleksach mieszkalnych w różnych częściach miasta. Każdy lokal ma swoje unikalne cechy, ale wszystkie łączy przytulny, wygodny i służący relaksowi format kawiarni. Podil 128 miał być pierwszą lokalizacją w centrum miasta i jednocześnie przetestować nowy format targu spożywczego. Zgodnie z wizją klienta, w ciepłym sezonie na letnim tarasie pojawiałyby się food trucki, organizujące festiwale kuchni narodowej.

Zadanie było pozornie proste – stworzyć nowe miejsce, które szybko stanie się centrum społeczności o prostym, znajomym klimacie. Klientowi zależało na wygodnym i zrozumiałym projekcie z dużą ilością światła i roślinności wewnątrz kawiarni. Niepożądane były proste, agresywne kąty i błyszczące, metalowe elementy – wszystko, co mogłoby nadmiernie unowocześnić historyczną przestrzeń starego budynku dworca.

Fot. Andriy Bezuglov

128 Podil Food Market


BUDOWA
Prace nad lokalem zostały wstrzymane w związku z inwazją Rosji na Ukrainę – otwarcie 128 miało nastąpić wiosną 2022 r. Budowę wznowiono po zimowych przerwach w dostawie prądu, wiosną 2023 r. Budynek dawnego dworca autobusowego był w bardzo zaniedbanym stanie. Jego przestrzeń została podzielona na liczne i ciasne pomieszczenia pełne mebli biurowych z czasów sowieckich. Konieczny był demontaż wewnętrznych przegród, aby powiększyć przestrzeń i wpuścić więcej światła do kawiarni. Jednocześnie należało zachować wszystkie konstrukcje nośne – budynek był bardzo stary i przeszedł wielokrotne przebudowy, przez co ściany dosłownie pękały. Wyzwaniem były niemal wszystkie powierzchnie – ściany i sufit były bardzo nierówne.

Praca z obiektami historycznymi zawsze przynosi nieoczekiwane odkrycia. Podczas rozbiórki odkryto charakterystyczną dla budowli z tamtego okresu żółtą, klasyczną cegłę kijowską, z zamurowaną konstrukcją łukową i podpiwniczeniem. Cegła stała się autentycznością, do której dążyli architekci z pracowni balbek bureau przy projekcie 128. Po lewej stronie elewacji odświeżono tynk oraz wyczyszczono cegły dookoła wejścia. Odrestaurowano także zabytkowe ceglane arkady – łuk wejściowy ozdobiono żółtą cegłą pozostałą po rozbiórce. Po zakończeniu skomplikowanej rozbiórki konieczne stało się wzmocnienie słupów budynku metalową obudową – było to potrzebne ze względów bezpieczeństwa.

Fot. Maryan Beresh

WNĘTRZE
Według koncepcji wnętrze lokalu nawiązuje do tematyki Podola. Wejście zaprojektowano w formie przeszklonego przedsionka, chroniącego gości siedzących po obu stronach wejścia przed przeciągami. Na podłodze przedsionka zastosowano tę samą nawierzchnię, co na fragmencie tarasu letniego, wprowadzając ulicę do środka i wizualnie łącząc wnętrze z zewnętrzem. Przy wyjściu z przedsionka gości wita pierwszy hol oraz bar. Nad barem wiszą lampy DIY. Po lewej stronie znajduje się przejście do drugiego, bardziej zacisznego holu, w którym na gości czekają miejsca do siedzenia w stylu salonu. Część kuchenna lokalu jest częściowo otwarta – w cukierni, oddzielonej przeszkleniem od holu, piekarze wypiekają ciasta i chleb. Goście mogą obserwować ich pracę, zamówić kawę, czy wybrać deser z ekspozycji. Nad cukiernią zawisło menu lightbox wykonane z kolorowych talerzy. Lightbox nawiązuje do dawnego dworca autobusowego i rozkładu jazdy.

Wszystkie meble wybrane do kawiarni są pochodzenia ukraińskiego. Stoły i półki wykonano na zamówienie przez ukraińskich rzemieślników na podstawie projektów i szkiców wykonanych przez biuro balbek bureau. Do dekoracji 128 właściciel przywiózł duży stos plakatów z Nowego Jorku o różnych formatach. Architekci wybrali najlepsze i powiesili je na ścianach. Dodaje to przestrzennych detali, poczucia przytulności i pozwala odwiedzającym oglądać ściany w oczekiwaniu na swoje zamówienia. Podczas budowy znaleziono starą mapę Ukrainy, którą oczyszczono, oprawiono i wykorzystano we wnętrzu.

Na prawo od wejścia znajdują się dwie toalety: standardowa i jedna dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej. Do dekoracji podłogi użyto wielokolorowych płytek z odzysku, które następnie pocięto na kawałki i zatopiono w mikrocemencie, a całość wypolerowano. Zielone plamy na ścianach dodają pomieszczeniu zabawnego charakteru. W obu kabinach znajdują się żeliwne zlewozmywaki ogrodowe z charakterystycznymi kranami. Kolejny zlew wykonany jest ze stołu IKEA – w blacie wycięto otwór na umywalkę. Niebieski neonowy znak nad zlewem tworzy efekt rekurencji.

128 Podil Food Market
Fot. Maryan Beresh

ZEWNĘTRZE
Naprzeciwko wejścia na Podol 128 Food Market staną food trucki. Uzyskano teren w postaci parkingu skośnego wzdłuż elewacji. Aby zorganizować miejsce do siedzenia na świeżym powietrzu, zaproponowano wycięcie kawałka asfaltu, wyrównanie go w poziomie i ułożenie kostki brukowej, na której zostaną ustawione stoły. W ten sposób wydzielono dużą asfaltową przestrzeń przed lokalem i zintegrowano ją z główną fasadą. Latem przestrzeń uzupełnią ławki i stoły – wzdłuż bocznej elewacji, pod kasztanowcami – zaplanowano kilka miejsc do siedzenia – a także zieleń.

***
Twórcy projektu, architekci Slava Balbek, Lena Briantseva oraz Vitalina Hoshovska Podil 128 Food Market odbierają jako szansę na tchnięcie nowego życia w zabytkowy budynek i pracę na ich ukochanym Podolu. “Pomimo wszystkich wyzwań projektu stworzyliśmy miejsce z duszą i już nie możemy się doczekać pierwszych festiwali street foodu w cieniu starych kasztanów”– piszą architekci.

Podil 128 Food Market
Architekci: Slava Balbek, Lena Briantseva, Vitalina Hoshovska
Powierzchnia projektu: 205 m2 (+ taras 583 m2)
Rok projektu: 2023
Lokalizacja: Kijów, Ukraina
Zdjęcia: Andrey Bezuglov, Maryan Beresh

Źródło: balbek bureau

Czytaj też: Architektura | Wnętrza | Kijów | Ukraina | whiteMAD na Instagramie